Συνεχίζεται η πτώση της ανεργίας στη Βραζιλίας – Έφτασε στο 7,8%

30.09.2023 / 10:17
ka 90

Tο ποσοστό της ανεργίας στη Βραζιλία υποχώρησε για μια ακόμη φορά, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε την Παρασκευή το βραζιλιάνικο ινστιτούτο στατιστικής (IBGE) το τρίμηνο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο έφτασε στο 7,8%.

Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη πτώση του δείκτη, που υπολογίζεται σε αλληλοεπικαλυπτόμενα τρίμηνα ανερχόταν στο 7,9% την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου.

Το IBGE υπολογίζει πως την περίοδο αυτή 8,4 εκατ. άνθρωποι ζητούσαν εργασία στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αριθμός μειωμένος κατά 1,3 εκατ. σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα (–13,2%).

«Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από το τρίμηνο Μαρτίου-Ιουνίου 2015», διευκρίνισε το ινστιτούτο.

Την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς το ποσοστό της ανεργίας ανερχόταν στο 8,9%.

«Οι προσλήψεις αυξήθηκαν σε πολλούς τομείς δραστηριότητας, η αγορά εργασίας επανέρχεται σε συμπεριφορά χαρακτηριστική της περιόδου προ της πανδημίας» του νέου κορονοϊού, εξήγησε η Αντριάνα Μπεριγκί του IBGE.

Ωστόσο το μερίδιο του ανεπίσημου τομέα επίσης συνέχισε να αυξάνεται: το 39,1% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται σε αυτόν, ή 38,9 εκατ. άνθρωποι, από 38,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, επίδοση υψηλότερη της προσδοκώμενης.

Το μέσο εισόδημα των βραζιλιάνων εργαζόμενων ανερχόταν σε 2.947 χεάις την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου (περί τα 555 ευρώ), αυξημένο κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Όμως ο πληθωρισμός αυξήθηκε με οριακά υψηλότερο ρυθμό (+4,61% σε δώδεκα μήνες τον Αύγουστο).

Τον περασμένο μήνα, ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε πως ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 1.320 χεάις (περίπου 250 ευρώ).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα