Συνεχίζεται η πίεση στις ΜΕΘ, σε γρίφο εξελίσσεται το Πάσχα στο χωριό

11.04.2021 / 11:14
elegxos-astinomikon-gia-vevaiosi-metakinisis_0

Ανεβασμένα και χθές Σάββατο 11.04 τα κρούσματα αλλά και οι διασωληνωμένοι σε ολόκληρη τη χώρα, με την πίεση στις ΜΕΘ να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική και το ΕΣΥ να δίνει μάχη όλο αυτό το διάστημα για να μη λυγίσει.

Τα κρούσματα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση χθες έφτασαν τα 2.801 και ειδικότερα οι διασωληνωμένοι 781 και οι νέοι θάνατοι 75 όταν προχθες είχαμε 2.747 κρούσματα, 78 θανάτους και 790 διασωληνωμένους.

Είναι ξεκάθαρο πως η αυξητική πορεία των κρουσμάτων ανησυχεί τους ειδικούς και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις που αφορούν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και συγκεκριμένα το «πολυπόθητο» Πάσχα στο χωριό που πλησιάζει.

Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα δήλωσε οτι «Έχουν πέσει τα όρια ηλικίας των διασωληνωμένων»
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε γρήγορα εξιτήρια. Υπάρχει πίεση, υπάρχουν άρρωστοι που βαραίνουν πολύ και χρειάζονται διασωλήνωση. Οι κλήσεις που δέχεται το ΕΚΑΒ είναι τριπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Υπάρχουν άρρωστοι που έχουν διασωληνωθεί και περιμένουν περισσότερο από 24 ώρες για να εισαχθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό υπήρχε πάντα. Γενικά πάντως υπάρχει διακίνηση σχετικά γρήγορη», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα όρια ηλικίας έχουν πέσει στα 50-60 έτη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι έχουν διασωληνωθεί ακόμα και 20αρηδες και 30αρηδες. «Αν και οι νέοι βγαίνουν πιο εύκολα από τις ΜΕΘ, από την αρχή της πανδημίας έχουμε χάσει και νέους ανθρώπους. Η πιθανότητα να αρρωστήσει σοβαρά ένας νέος άνθρωπος είναι μικρότερη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων στους νέους ανθρώπους είναι πάρα πολύ μεγάλος», δήλωσε και ζήτησε να τηρούνται πιστά στα μέτρα.

Μόσιαλος: Αναπόφευκτο ότι έγινε στην Ερμού, ανησυχώ για το Πάσχα στο χωριό
Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊού , μίλησε στο ΣΚΑΙ, για τον κορονοϊό, το Πάσχα στο χωριό, για το συνωστισμό στην Ερμού, το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πάσχα στο χωριό

Μιλώντας για το Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία και να μην ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι. Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα».

ERMOU1MIKRO

Γρίφος το Πάσχα στο χωριό, τι θα καθορίσει το άνοιγμα των μετακινήσεων
Αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένοι και εμβολιασμοί είναι τα τρία στοιχεία που θα καθορίσουν, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν θα επιτραπεί η μετακίνηση του κόσμου στα χωριά για το Πάσχα, σύμφωνα με δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν», σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών

Παράλληλα μέχρι το Πάσχα αναμένεται να έχει φανεί το αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων, οπότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς εξελίσσεται η πανδημία, γεγονός που θα οδηγήσει ευκολότερα σε αποφάσεις τους ειδικούς.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης
Με το Πάσχα να είναι προ των πυλών, η αγωνία των Ελλήνων μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός μιας και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν είτε να πάνε στο χωριό τους για τις διακοπές είτε να επισκεφθούν τους δικούς τους ανθρώπους που μένουν εκτός νομού, προκειμένου να τους δουν.

Η Κυβέρνηση αλλά και οι ειδικοί το γνωρίζουν αυτό καλά, για αυτό και προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τελικά, έστω και υπό προϋποθέσεις, την μετακίνηση εκτός νομού.

Άλλωστε γνωρίζουν πως η ψυχική κόπωση των πολιτών, που τηρούν τόσο καιρό τα μέτρα, είναι τόσο μεγάλη που τίποτα δεν θα τους κρατήσει από το να εορτάσουν όσο το δυνατόν πιο «ελεύθερα» το Πάσχα.

Το πιθανότερο είναι, δεδομένου πως επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οι πολίτες, ακόμα και αν δεν μπορούν να φύγουν για Πάσχα στο χωριό, δεν πρόκειται να μείνουν σπίτι και θα επισκεφθούν σπίτια συγγενών και φίλων, το οποίο επιδημιολογικά ενδέχεται να είναι χειρότερο.

Έτσι η Κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα ξεκλειδώνει τη μετακίνηση με όσο το δυνατόν μικρότερες πιθανότητες να ξεφύγουν επιδημιολογικά τα πράγματα γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό της κατάστασης που είναι έτσι και αλλιώς επιβαρυμένη.

METAKINISIMIKRO

Τα σενάρια μετακίνησης που εξετάζει η Κυβέρνηση
Μόνο μία η μετακίνηση

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα μπορούμε να πάμε μόνο… σε ένα μέρος, όπου βρίσκεται το εξοχικό μας ή το κατάλυμα στο οποίο θα διαμένουμε.

Για παράδειγμα αν κάποιος ξεκινήσει από την Αττική με προορισμό την Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούμε να σταματήσει για μια βόλτα για παράδειγμα στη Λάρισα ή στη Λαμία. Βέβαια η δυσκολία αυτού του μέτρου βρίσκεται στο πως θα γίνεται ο έλεγχος του τελικού σημείου που βρίσκεται ο προορισμός μας

Σενάριο δεύτερο: Έξοδος… με self test

Στο σενάριο αυτό, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας αρνητικό self test κορονοϊού για να μετακινηθούμε. Εδώ το τοπίο είναι αρκετά «θολό», καθώς μένει να διευκρινιστούν πολλές πτυχές. Το δρόμο πάντως μας δείχνουν τα self test στα σχολεία τα οποία θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα. Ενδεχομένως λοιπόν να εκτυπώνουμε αυτή τη βεβαίωση και να τη δείχνουμε στον αστυνομικό σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο.

Άλλωστε ποιος δεν θα θέλει να κάνει ένα τεστ πριν φύγει για να επισκεφθεί την οικογένεια ή φίλους στο χωριό ώστε να είναι σίγουρος ότι δεν νοσεί και δεν θα μεταφέρει τον ιό στους υπολοίπους.

Το κλειδί λοιπόν στη μετακίνηση εκτός νόμου βρίσκεται στην ατομική ευθύνη των πολιτών ότι θα επισκεφθούν μόνο ένα μέρος και αυτό θα γίνει αφού έχει προηγηθεί self test καθώς οι έλεγχοι προφανώς δεν μπορούν να γίνονται σε κάθε αυτοκίνητο που περνάει τα διόδια. Πάντως, με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Η κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για το Πάσχα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: τον εμβολιασμό και τα self test.

Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.
Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.
Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.
Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα