Συνεχείς είναι οι αναφορές των γαλλικών ΜΜΕ στο πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την κήρυξη τριήμερου πένθους στην Ελλάδα.
Το τραγικό συμβάν αποτελεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Monde με τίτλο “Ναυάγιο στα ανοικτά της Ελλάδας: το δράμα και η πολεμική” υπογραμμίζοντας πως «πιθανότατα πρόκειται για τη χειρότερη θαλάσσια τραγωδία των τελευταίων ετών στην Ελλάδα».
Εκτενής είναι η κάλυψη του ναυαγίου και στην έντυπη έκδοση της Liberation. Στο ναυάγιο αναφέρεται το εξώφυλλό της με τίτλο «Τουλάχιστον 79 νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο – ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥΣ», όσο και το κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Ντροπή».
Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Είναι καιρός να αλλάξουμε το λογισμικό μας, και αν όχι για ανθρωπιστικούς λόγους, τουλάχιστον για ένα ζήτημα κοινής λογικής: η πολιτική μας να μην υποδεχόμαστε τους μετανάστες δεν αποδίδει. Δεν αποτρέπει τους επίδοξους μετανάστες να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη».
«Μετανάστες: Η Ελλάδα σε εθνικό πένθος την επομένη ενός πολύνεκρου ναυαγίου» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Les Échos όπου παρατίθεται μεταξύ άλλων η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Σιακαντάρη: “Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι σύνηθες οι διακινητές να τους κλειδώνουν για να διατηρούν τον έλεγχο στο πλοίο”.
«Ναυάγιο στις ακτές της Ελλάδας: η τραγωδία φέρνει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ευθύνης της Frontex, των κρατών και των ΜΚΟ» επισημαίνει η Figaro υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην ιστορία της Ελλάδας.
Τέλος η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Φλόρενς Ριγκάλ – σε σημερινή συνέντευξή της στο France Info – κατήγγειλε την “έλλειψη επαρκών μέσων διάσωσης στη θάλασσα” και επεσήμανε ότι η Frontex έπρεπε να είχε παρέμβει.”Ζητάμε μια πραγματική πολιτική διάσωσης στη θάλασσα με την υποστήριξη των κρατών”, ανέφερε, ενώ έκρινε ότι το ναυάγιο αυτό ήταν “προβλέψιμο” και ζήτησε “ισχυρή κινητοποίηση των κρατών” με “ουσιαστικές οικονομικές δεσμεύσεις για τη διάσωση των ανθρώπων”. “Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από το 2014 σε αυτό το πέρασμα στην κεντρική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα πραγματικό νεκροταφείο”, κατέληξε.