Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη και συζήτησε μαζί του μεταξύ άλλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Είχαν «ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση» και ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στον de facto ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου για ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «γενικά» και «όσον αφορά συγκεκριμένα προβλήματα», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.
Η συνάντηση, που άρχισε περί τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά της ώρας, επέτρεψε να υπάρξουν σημεία «σύγκλισης» και να «αναγνωριστεί πως τα μέρη έχουν διαφωνίες».
Ισραήλ και Σουδάν στο «τραπέζι» των συζητήσεων
Συζητήθηκε επίσης «η ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων» του Ριάντ «με το Ισραήλ» και «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο ως προς αυτό», πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Αναφέρθηκαν ακόμη στον πόλεμο στο Σουδάν, όπου οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, που ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο, δεν έχουν καταφέρει να τηρηθούν οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που σύναψαν οι δυο στρατηγοί που έχουν αποδυθεί σε ανελέητη σύγκρουση για την εξουσία.
Δέσμευση Μπλίνκεν – Μπιν Σαλμάν για ευημερία στη Μέση Ανατολή
Εξάλλου οι κ.κ. Μπλίνκεν και μπιν Σαλμάν επαναβεβαίωσαν τη «δέσμευσή τους στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», κάτι που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του πρώτου που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε χθες βράδυ στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, για συνομιλίες με σκοπό την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Ριάντ, όπου θα λάβει μέρος σε σύνοδο των ΥΠΕΞ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).
Αύριο Πέμπτη ο κ. Μπλίνκεν θα συμπροεδρεύσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του σε σύνοδο του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. Στον συνασπισμό αυτό, που δημιουργήθηκε το 2014, συμμετέχουν δεκάδες κράτη.