Συναγερμός για πιθανό πισωγύρισμα – «Restart» της ΕΛ.ΑΣ. στους ελέγχους

18.05.2021 / 7:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
astinomoi


Εντατικοποιούνται από σήμερα οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ και τα ειδικά κλιμάκια τόσο στους δρόμους, όσο και στα καταστήματα της εστίασης για τη σωστή χρήση της μάσκας, το όριο πελατών και αποστάσεων, την αποκλειστικότητα χρήσης των εξωτερικών χώρων, την τήρηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και της απουσίας μουσικής σε εστιατόρια και καφέ. Τα πρόστιμα θα πέφτουν «βροχή» στους παραβάτες, προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους, ότι οποιαδήποτε χαλάρωση θα αποβεί μοιραία για τη δημόσια υγεία.

Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και σε ΙΧ, με τους αριθμούς των επιβατών να παραμένουν οι ίδιοι: 4 άτομα στα ΙΧ, με υποχρεωτική μάσκα όταν δεν είναι οικογένεια και 2 άτομα στα ταξί.

Σαρωτικοί θα είναι και οι έλεγχοι στην εστίαση, καθώς πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι πελάτες γίνονται δεκτοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να είναι καθήμενοι και όχι όρθιοι.

Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του.

Η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνεται χωρίς κλιματιστικά.

Το σχέδιο για την αποφυγή νέου κύματος
Με το άνοιγμα του τουρισμού, τους μαζικούς εμβολιασμούς, το τείχος ανοσίας που χτίζεται καθημερινά και με σύμμαχο τον καλό καιρό επιχειρείται από την κυβέρνηση, οι πολίτες να περάσουν ένα «ανέφελο» καλοκαίρι. Και μπορεί πάντα στο τραπέζι να υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περίπτωση αναζωπύρωσης των κρουσμάτων, ωστόσο εκτιμάται ότι με τη σημαντική αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, τα προληπτικά τεστ και τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που πρέπει να τηρούμε πιστά, θα αποφευχθεί ένα πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ομάδα κρούσης για τα νησιά – Ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια
Την ίδια ώρα, τη δημιουργία «ομάδας κρούσης» που θα αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» επισήμανε ότι οι εθελοντές θα προέρχονται από την ηπειρωτική χώρα και θα μεταβαίνουν στα 19 μεγαλύτερα νησιά προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού. Παράλληλα, από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. «Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα