Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Σε έξαρση η χολέρα, με τα εμβόλια να έχουν σχεδόν τελειώσει

16.12.2022 / 14:41
A healthcare worker receives a dose of a Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine at Messe Wien Congress Center, which has been set up as a coronavirus disease vaccination centre, in Vienna, Austria February 7, 2021. REUTERS/Lisi Niesner

Τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων κατά της χολέρας είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλά έως ανύπαρκτα. Αυτό αποκάλυψε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την ώρα που επικρατεί έξαρση της ασθένειας σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν περίπου 30 χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν αναφέρει εξάρσεις χολέρα φέτος, αριθμός κατά ένα τρίτο υψηλότερος από μια τυπική χρονιά, ενώ πλέον τα αποθέματα εμβολίων είναι «αυτή τη στιγμή άδεια ή εξαιρετικά χαμηλά».
«Δεν έχουμε άλλα εμβόλια. Περισσότερες χώρες συνεχίζουν να (τα) ζητούν και είναι εξαιρετικά δύσκολο», δήλωσε ο Φίλιπ Μπαρμπόζα, επικεφαλής της ομάδας για τη Χολέρα και Επιδημικές Διαρροιακές Ασθένειες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Όλα τα εμβόλια που έχουν παραχθεί έχουν ήδη διανεμηθεί», πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος αναφερόταν στα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που έχει η Διεθνής Συντονιστική Ομάδα για την παροχή εμβολίων, η οποία τελεί υπό τη διαχείριση του ΠΟΥ και άλλων φορέων. Τυπικά, έχει περίπου 36 εκατ. δόσεις διαθέσιμες τον χρόνο. Η έλλειψη εμβολίων έχει ήδη οδηγήσει τον ΠΟΥ στο να αναστείλει προσωρινά τον Οκτώβριο την συνηθισμένη πρακτική του εμβολιασμού με δύο δόσεις.
Ο Μπαρμπόζα δήλωσε ότι μέρος της κρίσης αυτής οφείλεται στην απόφαση Ινδού παρασκευαστή να σταματήσει την παραγωγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πολλές από τις περιοχές με εξάρσεις είναι χώρες που πλήττονται από φτώχεια και συγκρούσεις, όπως η Αϊτή και η Υεμένη, αλλά η ασθένεια έχει επίσης αναφερθεί σε χώρες όπως ο Λίβανος, που έως πρόσφατα ήταν μια χώρα μεσαίου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα