Σύλλογοι Αρκτικού Πάτρας: Άμεση και με ασφάλεια η επαναλειτουργία του προαστιακού

12.03.2023 / 8:25
proastiakos patra

Την επαναλειτουργία του προαστιακού της Πάτρας με ασφάλεια, ζητούν οι Εκ-
πολιτιστικοί Σύλλογοι Ρίου, Καστελλοκάμπου ∆ροσιάς Προαστίου, ∆ράση Παραλίας Προαστίου, Αγίας Βαρβάρας, Μποζαιτίκων, Αγίου Παντελεήμονα, Άνω Συχαινών, Αγυιάς & Τερψιθέας, Ανθουπόλεως, Ζαβλανίου και Αγίου ∆ιονυσίου.
Οι σύλλογοι με ανακοίνωσή τους και στον απόηχο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, αφήνουν αιχμές για κύκλους που προσπαθούν να καταργήσουν τον προαστιακό, διαμηνύοντας ότι «το ξήλωμα των γραμμών του Προαστιακού μας θα γίνει μόνο όταν ξεκινήσουν τα έργα για την υπογειοποίηση του τρένου από το ΣΣ Ρίου μέχρι το νέο λιμάνι».
Στην ανακοίνωση, οι Σύλλογοι αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η ανησυχία μας δεν οφείλεται μόνο στην ασφάλεια των μετακινήσεων μας με το μέσο της σταθερής τροχιάς γενικά αλλά ειδικά για τον Προαστιακό της Πάτρας που 12 χρόνια τώρα χρησιμοποιούν ημερησίως χιλιάδες επιβάτες οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φοιτητές λόγω της Πανεπιστημιούπολης που υπάρχει στην περιοχή του Ρίου αλλά και πλήθος εργαζομένων και συμπολιτών μας που πηγαινοέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπως και πλήθος μαθητόκοσμου που εκτός από τις αθλητικές δομές, η περιοχή είναι δημοφιλής για τις παραλίες της και το καλοκαίρι».
Επίσης, αναφέρονται προβληματισμοί σχετικά με την εργολαβία ανάταξης της σιδηροδρομικής γραμμής, που φέρεται να αφορά τμήμα αυτής και όχι το σύνολο, σημειώνοντας: «Γνωρίζοντας ότι η μελέτη αυτή δεν ευδοκίμησε το Γενάρη και τροποποιήθηκε για να γίνει πιο ελκυστική στους εργολάβους, αναρωτιόμαστε αν τροποποιήθηκε ως προς τα χιλιόμετρα (λιγότερα χιλιόμετρα – μεγαλύτερο κέρδος) ή κάποιοι εντέχνως προσπαθούν να προκαταβάλουν καταστάσεις αφού η απαξίωση του τμήματος Ρίο-Κανελλοπούλου είναι αυτό που εξυπηρετεί τους περισσότερους επιβάτες και εάν δε συντηρηθεί με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση των γραμμών λόγω παλαιότητας, απαξιώνεται όλη η Βόρεια διαδρομή του Προαστιακού».
«Είναι η δεύτερη φορά που διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να καταργήσουν στην πράξη
την λειτουργία του Προαστιακού. Τους διαβεβαιώνουμε ότι όπως απέτυχαν την πρώτη
φορά, να ξηλώσουν τις γραμμές εν μέσω εγκλεισμού μας λόγω Covid, ίδια θα είναι η
στάση μας και σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια τους.
Η συσπείρωση και η μαχητικότητα του λαού της Πάτρας για τον Προαστιακό έχει αποδειχτεί» αναφέρεται.
Προστίθεται επίσης ότι στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο ∆ήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης ο Αντιδήμαρχος Ν. Ασπράγκαθος, ο πρόεδρος του Αρκτικού ∆ιαμερίσματος Θ. Αγγελόπουλος και στην ομιλία του, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της ∆ημοτικής Αρχής, για τον τρόπο διέλευσης του σύγχρονου τρένου και τη δημιουργία του Γραμμικού Πάρκου που τόσο ανάγκη έχει όλη η πόλη και θα πρωτοστατήσει όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει.
Οι Σύλλογοι ζητούν την άμεση έναρξη της λειτουργίας του Προαστιακού, την πρόσληψη προσωπικού και τη προμήθεια υλικού για τη συντήρηση του δικτύου, τη συντόμευση της
εργολαβίας ανάταξης της γραμμής και μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα