Σύγκρουση Μπονάνου- Καρπέτα για τα 30.000.000 της Περιφέρειας

06.11.2020 / 10:48
39 (Copy)

Κόντρα μεταξύ Περιφερειακής αρχής και αντιπολίτευσης ανέκυψε για το πρόγραμμα στήριξης των 30.000.000 της Περιφέρειας σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Την αρχή έκανε ο Κώστας Καρπέτας με ανάρτησή του στο facebook όπου ανέφερε:

“Όταν προειδοποιούσαμε την Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη, ότι το πολυδιαφημιζόμενο ποσό των 30.000.000 € για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν στη Δυτική Ελλάδα από το covid 19 ήταν τραγικά μικρό και λάθος κατανεμημένο, μας κατέκριναν αυτοθαυμαζόμενοι. Τώρα που οι υποβολές των επιχειρήσεων ξεπέρασαν τις 7.500 και απαιτούνται πάνω από 220.000.000 € για να τους δοθεί η μη επιστρεφόμενη επιχορήγηση ώστε να επιβιώσουν οικονομικά βρισκόμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο. Μόνη λύση μετά και το δεύτερο επερχόμενο lockdown η αύξηση του προϋπολογισμού και η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Οι πρόσκαιρες διαχειρίσεις χωρίς γνώση, που εξαντλούνται ή επενδύουν στην εικόνα και την επικοινωνία, έχουν αυτά τα αποτελέσματα”.

Η απάντηση Μπονάνου

Η απάντηση από την πλευρά της Περιφέρειας ήρθε επίσης μέσα από το faψεbook.

Η αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος σχολίασε:

“Σχετικά με την εύκολη και ανέξοδη κριτική ,Προφανώς η παράταξη του κ. Καρπέτα θα είχε βγάλει από το μαγικό καπέλο της 220 εκ. ευρώ και θα έλυνε το πρόβλημα. Ή το πιθανότερο, θα ακολουθούσε τη γνωστή τακτική της: Θα προτιμούσε να «απέχει» προκειμένου να μην αναλάβει κανένα πολιτικό κόστος. Η σημερινή περιφερειακή Αρχή όμως, έκανε αυτό που θεωρεί χρέος και ευθύνη της. Να μην κρυφτεί, αλλά να δράσει και να στηρίξει με τις δυνάμεις που διαθέτει την τοπική οικονομία, η οποία στενάζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ποτέ δεν είπαμε πως ό,τι κάνουμε είναι ικανό να αντιμετωπίσει από μόνο του την οικονομική κρίση. Αντίθετα, δεκάδες φορές μιλήσαμε για «συμπληρωματικά μέτρα». Ποτέ δεν κρυφτήκαμε, ούτε από τα προβλήματα, ούτε από την αλήθεια. Γι’ αυτό και ήδη κινητοποιήσαμε το σύνολο του διαθέσιμου ΠΕΠ για την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε νέες δράσεις. Γι’ αυτό και αιτηθήκαμε δυνατότητα υπερδέσμευσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να πετύχουμε να διαθέσουμε ακόμα περισσότερα κονδύλια στην τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε αντίθεση με τους όψιμους τιμητές και υπαίτιους της πολύχρονης υστέρησης, εμείς βάζουμε πλάτη. Και στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων και όχι της απραξίας μας.Και κάτι ακόμα: Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διέθεσε το ίδιο ποσοστό του ΠΕΠ με όλες τις άλλες ελληνικές περιφέρειες. Και για το ύψος του ΠΕΠ, υπεύθυνη ήταν η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή. Όμως, στη δική μας θητεία διαθέσαμε επιπλέον πόρους 30 εκ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα (ΤΠΕ, μεταποίηση, μηχανισμός στήριξης, κλπ). Κατά συνέπεια, έχουμε διαθέσει ήδη 60 εκ. ευρώ. Και σε αυτά, ας προστεθούν και άλλα 60 εκ. ευρώ που εκχωρήσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για δράσεις στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας λόγω του covid. Συνολικά, 120 εκ. ευρώ θα «πέσουν» στην τοπική οικονομία, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Και πάλι όμως, ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε ισχυριζόμαστε πως λύνουμε το πρόβλημα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, οι προκλήσεις μεγαλύτερες. Όμως, εμείς είμαστε εδώ. Παρόντες και δρώντες! Η σημερινή περιφερειακή Αρχή δεν πετάει τα προβλήματα κάτω από τα χαλάκι, ούτε σφυρίζει αδιάφορα. Και αυτό, προφανώς, είναι μια λογική που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, έχοντας μάθει μόνο να δοξάζονται εν τη απουσία τους…Η πολιτική θέλει αντανακλαστικά και πράξεις συγκεκριμένες , από λόγια και οράματα μπούχτισε ο πολίτης ….Εμείς δεν ειπαμε ότι θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα , ένα λιθαράκι βάζουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων της τοπικής διακυβέρνησης Η μικροπολιτική στην τραγική κατάσταση που ζει η κοινωνία μας μόνο θυμηδία προκαλεί …Στον ιδιότυπο πόλεμο που ζούμε προσπαθούμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια , είναι αστείο να συγκρίνουν τα 200 εκατ του Πατουλη με τα 30 εκατ τα δικά μας όταν το ΠΕΠ του είναι πολλαπλάσιο Το τραγικό είναι ότι το γνωρίζουν αλλά ψαρεύουν στα θολά νερά”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα