Συγκρατημένη αισιοδοξία στη ΝΔ από τις δημοσκοπήσεις- Η «μάχη» των αναποφάσιστων

05.04.2023 / 7:16
422092

Αργά, αλλά σταθερά, στο κυβερνών κόμμα βλέπουν τη ΝΔ να «μαζεύει» τις απώλειες των Τεμπών και ψηφοφόρους της που μετακινήθηκαν λόγω οργής ή απογοήτευσης στη δεξαμενή των αναποφάσιστων να επιστρέφουν προς το κόμμα, όσο τα εκλογικά διλήμματα τίθενται πιο καθαρά.

Κυβερνητικά στελέχη, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις και τα focus groups που «τρέχει» το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος, ώστε η ΝΔ να επανέλθει στα προ Τεμπών επίπεδα και εκτιμούν ότι το Πάσχα θα είναι μια κομβική περίοδος, καθώς πολλοί πολίτες θα εκδράμουν και θα επιστρέψουν στη βάση τους με διαφορετική διάθεση. Παράλληλα, όσο πιο κοντά πηγαίνουμε προς τις εκλογές, τόσο περισσότερο οι πολίτες θα σταθμίζουν πιο προσεκτικά τις επιλογές τους τόσο ως προς το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού όσο και ως προς το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Και εκεί, θεωρούν στη ΝΔ, ότι έχουν προβάδισμα τόσο ως προς το ηγετικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη όσο και ως προς την «καθαρότητα» του αφηγήματος της αυτοδυναμίας έναντι της μάλλον θολής «προοδευτικής διακυβέρνησης» που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας.

Σημάδια επαναφοράς

Η χθεσινή έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, πάντως, είναι μια ακόμα έρευνα των τελευταίων ημερών που έρχεται να υποστηρίξει την ανάγνωση του κυβερνητικού επιτελείου ότι η απομάκρυνση από το ορόσημο των Τεμπών λειτουργεί «καταπραϋντικά» για τα ποσοστά της ΝΔ.

Στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγές, η ΝΔ μετρήθηκε στο 29,5%, o ΣΥΡΙΖΑ στο 25%, το ΠΑΣΟΚ στο 9,5%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 στο 3,5% και το «άλλο κόμμα» στο 4%, από 4,5% στα μέσα Μαρτίου. Στην εκτίμηση ψήφου, πάντως, η ΝΔ ανεβαίνει στο 35%, στο 29,5 % εντοπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ, ενώ ανοδικά κινούνται ΚΚΕ, Ελληνική Λύση ΜεΡΑ25 και το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφεται στο 4%.

Υπέρ του σεναρίου μιας κυβέρνησης της ΝΔ συνηγορεί και η αποδοχή που απολαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος εμφανίζεται ως καλύτερη επιλογή για την πρωθυπουργία, με 36%, διατηρώντας προβάδισμα 11 μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα που μετρήθηκε στο 25%, ενώ 11% δηλώνει ότι θα προτιμούσε τη «λύση Ανδρουλάκη» , δηλαδή μία κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό ένα πολιτικό στέλεχος που δεν θα είναι ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας. Ποσοστό, δηλαδή, που δεν υπερβαίνει αυτό του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, το σενάριο «προοδευτικής κυβέρνησης» με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25 δεν μοιάζει να «περπατάει» στην πρώτη κάλπη, καθώς τα κόμματα αθροίζουν 149 βουλευτές με βάση τα ποσοστά της έρευνας.

Σε ό,τι αφορά τι θα ήθελαν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο των εκλογών, το 36% ζητά να γίνει προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και αν αποτύχει να γίνουν δεύτερες εκλογές, το 33% επιθυμεί νέα προσφυγή στις κάλπες και το 22% λέει ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση «πάση θυσία», προκειμένου να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος, το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ήθελε το 30% των ερωτηθέντων.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΝΔ «διορθώνει» προς τα πάνω την παράσταση νίκης, η οποία διαμορφώνεται στο 52% έναντι του 48% της προηγούμενης έρευνας της ίδιας εταιρίας.

Διλήμματα για τους αναποφάσιστους

Πάντως, όσο πλησιάζουμε προς την επίσημη προκήρυξη των εκλογών και την «καθαρή» προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα εντείνει τα διλήμματα που αφορούν τους αναποφάσιστους, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη μήτρα της ΝΔ και απομακρύνθηκαν από το κυβερνών κόμμα μετά τα Τέμπη.

Στην έρευνα της Pulse οι αναποφάσιστοι μετριούνται στο 11,5%, ενώ συνολικά η γκρίζα ζώνη με το λευκό/άκυρο υπερβαίνει το 16%. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν υπόψιν αυτούς τους αριθμούς και εκπέμπουν μηνύματα τόσο προς τα δεξιά, όσο και προς το κέντρο. Όπως βλέπουν από τα focus groups και εξηγούσε αρμόδιο στέλεχος στο protothema.gr, υπάρχει μια τάση επανασυσπείρωσης εντονότερο στο πιο δεξιόστροφο και «παραταξιακό» κομμάτι των αναποφάσιστων, ενώ οι πιο «κεντρογενείς» τηρούν στάση αναμονής. Στο Μαξίμου, όμως, θεωρούν ότι ο χρόνος είναι σύμμαχος, καθώς οι ψηφοφόροι θα είναι αντιμέτωποι με δύο βασικά ερωτήματα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές: ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ποια θα είναι η κυβέρνηση; Επ’ αυτών, εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η προοπτική μιας νέας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ θα κερδίζουν έδαφος. Και αυτό το δίλημμα επί της κυβερνησιμότητας θα θέτει ο πρωθυπουργός στις περιοδείες του, σήμερα στα Γιάννενα, στη συνέχεια εντός Αττικής και τη Δευτέρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου μένει να φανεί, αν θα ανακοινώσει και την υποψηφιότητα του στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπως είναι και το κεντρικό σενάριο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα