Σύγχυση με τα Self-Test – Σοβαρές ενστάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου

28.03.2021 / 9:28
100165-pharmacy_1280

Η πρόσφατη προαναγγελία της κυβέρνησης για την παροχή τεσσάρων δωρεάν τεστ ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19, σε κάθε πολίτη ώστε να αυτοελέγχεται για κορονοϊό, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους ίδιους τους φαρμακοποιούς, μέσω των οποίων – σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες – θα γίνεται η διανομή των τεστ. Και αυτό διότι, όπως φάνηκε, οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να ενημερώσουν αυτούς που καλούνται να τα διανέμουν!
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα self test και κυρίως ο τρόπος που τις γνωστοποίησε άφησε δεκάδες ερωτηματικά να πλανώνται στον αέρα, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη διασπορά αμφισβήτησης στη κοινή γνώμη για το κατά πόσο αποτελεσματικά έχει διαχειριστεί τα δύο τελευταία κύματα του κορωνοϊού.


Χωρίς σχεδιασμό
Οι φαρμακοποιοί μιλούν ανοικτά για ανυπαρξία σχεδίου και για προχειρότητα.
Όπως επισημαίνουν τη μία μέρα άλλα τους έλεγαν από την κυβέρνηση και άλλα τελικά αποφάσισαν. Όμως και φαρμακοποιοί από την πλευρά τους έδειξαν να μην έχουν μία ενιαία στάση σε πανελλήνιο επίπεδο.
Για παράδειγμα, ορισμένοι από τους εκπροσώπους τους εστίασαν τις αντιρρήσεις τους στο οικονομικό και στη δωρεάν παροχή, ζητώντας να το πωλούν σε μια τιμή των 10 ή των 15 ευρώ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις ενστάσεις τους για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσμα το αλαλούμ να παίρνει διαστάσεις διασποράς.
Το βασικό ζητούμενο για τους φαρμακοποιούς είναι αυτό της διαμόρφωσης ειδικών χώρων στα καταστήματά τους που θα πρέπει να έχουν, ώστε να πληρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Ωστόσο, στο θέμα αυτό τίθενται μια σειρά εύλογων ερωτημάτων.
Υπάρχει όμως αυτή η δυνατότητα στα φαρμακεία, πόσο μάλλον για να προσφέρουν μία δωρεάν παροχή; Και ύστερα τι θα γίνει αν κάποιος που κάνει το τεστ στο φαρμακείο βγει θετικός; Πώς θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους, τους εαυτούς τους και τους υπολοίπους;


Οι επιφυλάξεις των γιατρών
Επιφυλακτικοί από την πλευρά της είναι και η ιατρική κοινότητα για αυτού του είδους τα γρήγορα τεστ, αλλά και για την όλη διαδικασία.
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ των ιατρικών συλλόγων της χώρας για το όλο θέμα διατυπώθηκαν τρεις βασικές επιφυλάξεις:
Η τεχνική αυτών των τεστ είναι συγκεκριμένη. Αν δεν γίνει σωστά δηλαδή δεν παρθεί το σωστό δείγμα τότε το αποτέλεσμα του τεστ θα είναι λανθασμένο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Η δεύτερη επιφύλαξη έχει να κάνει με τον παράγοντα της δήλωσης. Ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο που κάνει το τεστ στο σπίτι του είναι θετικό. Υπάρχει κάτι που θα τον υποχρεώσει να το δηλώσει αυτό στην πλατφόρμα που έχει οριστεί; Δύσκολο και αμφίβολο.


Η διαχείριση των αποβλήτων
Και η τρίτη ένσταση αφορά το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν από τα τεστ. Τα απόβλητα αυτά είναι από μόνα τους, αν δεν υπάρχει κατάλληλη προσοχή στην διαχείριση τους, εστίες διασποράς.
Ο κόσμος έχει την δυνατότητα να τα διαχειριστεί με ασφάλεια και πώς μπορεί να τα διαχωρίσει από τα υπόλοιπα απορρίμματα; Και δεν είναι μόνα αυτά.
Υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά που προκύπτουν και για τα οποία μέχρι τις 29 Μαρτίου που σύμφωνα τις προθέσεις του υπουργείου τα τεστ αυτά θα διατεθούν στα φαρμακεία., θα πρέπει να απαντηθούν, με αναλυτικές οδηγίες που θα αφορούν το πρακτικό της όλης διαδικασίας. Διαφορετικά το αλαλούμ θα συνεχιστεί.


Σύγχυση με τα Self-Test - Σοβαρές ενστάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου 3

Άννα Μαστοράκου
«Μπορούν τα φαρμακεία να τηρήσουν τις προδιαγραφές;»
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας, ανέφερε για το ζήτημα που έχει προκύψει τα εξής: «Έχουν την δυνατότητα τα φαρμακεία να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των προδιαγραφών που ασφαλίζουν τη δημόσια υγεία;» τονίζει μιλώντας στον «Νεολόγο».
«Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και χρειάζεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ο κατάλληλος χώρος και οι απολυμάνσεις».
Ζητούμενο είναι επίσης και το θέμα των αποβλήτων που προκύπτουν από αυτά τα τεστ. «Τα απόβλητα που προκύπτουν από τα τεστ κορωνοϊού χρειάζονται μια ειδική διαδικασία βιοκαύσης, δεν είναι δυνατόν να πετάγονται μαζί με τα άλλα απορρίμματα, είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν αυτά τα τεστ έχουν συμβάσεις με ειδικευμένες εταιρείες για αυτή τη διαδικασία».

Σύγχυση με τα Self-Test - Σοβαρές ενστάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς για τον τρόπο υλοποίησης του μέτρου 4

Ανδρέας Σοφιανόπουλος
«Δεν θα κάνουμε τεστ εντός ή εκτός των φαρμακείων μας»
Κάθετος είναι ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος για τα self test, ξεκαθαρίζοντας ότι σε ότι αφορά τα φαρμακεία της περιφερειακής ενότητας, δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιου είδους τεστ. «Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι και δεν το διαπραγματευόμαστε.
Δεν θα αφήσουμε να κινδυνέψει η υγεία των οικογενειών μας, των εργαζόμενων μας και των πελατών μας.
Τέτοιου είδος τεστ, εντός των φαρμακείων ή έξω από αυτά, δεν πρόκειται να γίνουν στην Αχαϊα». Για τον κ. Σοφιανόπουλο το όλο θέμα δεν είναι οικονομικό. «Έχουν ακουστεί πολλά και ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του και από τη μία πλευρά και από την άλλη.
Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά έχει να κάνει με την προστασία και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Τι δουλειά έχουν οι φαρμακοποιοί να δεχθούν να κάνουν τέτοιου είδος τεστ στα φαρμακεία τους;
Συζητάμε την διάθεση τους δωρεάν, εφόσον φαντάζομαι δεν θα πληρώνουμε κάτι για να τα προμηθευόμαστε. Όμως ως εκεί».
Και σε ότι έχει να κάνει με το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί τονίζει: «Το υπουργείο που προκάλεσε όλη αυτή τη σύγχυση είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει άμεσα σε αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση τους».

Εφημερίδα “Νεολόγος”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα