Σύγχρονη ανακαίνιση του μουσείου  φυσικής ιστορίας

28.05.2022 / 12:11
Oslo_NHM_┬σATELIER-BRUECKNER_Marcus-Sies_300dpi-6-1024x669

Μέσα στους βοτανικούς κήπους στην καρδιά της νορβηγικής πρωτεύουσας, στο Όσλο συναντά κανείς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Naturhistorisk Museum) της Νορβηγίας.

Μετά από αρκετά χρόνια ανακαίνισής του, το αρχιτεκτονικό γραφείο Atelier Brückner ολοκλήρωσε επιτέλους τον επανασχεδιασμό και πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό και τους λάτρεις της Φυσικής Ιστορίας.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου του Όσλο και αποτελείται από τον Βοτανικό Κήπο και τα κτίρια του μουσείου στο Tøyen στο κέντρο του Όσλο και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γεωλογική και ανθρωπολογική έκθεση στις σκανδιναβικές χώρες, με τις επιστημονικές του συλλογές να περιλαμβάνουν περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντικείμενα. Μέρος αυτών των συλλογών εκτίθεται για το ευρύ κοινό στις ζωολογικές και γεωλογικές εκθέσεις και στον βοτανικό κήπο.

Ο επανασχεδιασμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας περιελάμβανε περισσότερους από 2.300 τ.μ εκθεσιακούς χώρους, που παρουσιάζουν 4,5 δις χρόνια ιστορίας της γης, στους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές που απλώνονται στους τρεις ορόφους, σε έξι θεματικές αίθουσες γκαλερί και σε μια αυτόνομη παρουσίαση στο υπόγειο.

Η αισθητική παρέμβαση του γραφείου αφορούσε κυρίως στην ανάδειξη της συλλογής δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην οπτική σύνδεση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο αξιοποιώντας τα ψηλά παράθυρα του κτιρίου που προϋπήρχαν από το 1920 πλημμυρίζοντας τον χώρο με φυσικό φως.

Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε τρεις βασικούς θεματικούς πυλώνες: Η εξέλιξη της ζωής, Ορυκτά και πετρώματα, και η Ιστορία του διαστήματος.

Εντυπωσιάζει ο εμβληματικός πλήρης σκελετός Tyrannosaurus-Rex και το αυθεντικό κρανίο Triceratops, τα οποία και περιστοιχίζονται από εκθέματα λοιπών μορφών ζωής που προηγήθηκαν των δεινοσαύρων μέσω απολιθωμάτων, ψηφιακών ενυδρείων και ανακατασκευασμένων μοντέλων. Η κυκλική περιήγηση στα τρία κύρια επίπεδα μπορεί να ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στο εντυπωσιακά σκηνοθετημένο «Crystal Cave» στο υπόγειο. Οι επισκέπτες εισέρχονται στην εγκατάσταση μέσω μιας σκοτεινής σήραγγας εισόδου και μπορούν να περιπλανηθούν σε μια ανακατασκευασμένη σπηλιά φτιαγμένη από 20 τόνους κρυστάλλων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα