«Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη»- Γ. Κοτρώνης: «Το έργο μας βρίσκει ανταπόκριση και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό»

05.04.2021 / 8:39
giorgos_kotronis

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Τα «Εκπαιδευτήρια Πάνου» έδωσαν πρόσφατα τη θέση τους στα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη», σε μια αναμενόμενη και δρομολογούμενη, από καιρό, εξέλιξη. Ο ιδιοκτήτης τους Γιώργος Κοτρώνης μίλησε στον «Νεολόγο» για τη μετάβαση αυτή, κυρίως για την αντίληψη που διέπει ένα σύγχρονο σχολείο, εναρμονισμένο με το πνεύμα της εποχής και κυνηγώντας τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Από τα «Εκπαιδευτήρια Πάνου», στα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη». Πώς και γιατί φτάσαμε σ’ αυτήν την μετάβαση;

Ζώντας και λειτουργώντας  επαγγελματικά επί σειρά δεκαετιών σε ένα περιβάλλον όπου η δημιουργία και η εξέλιξη είναι πολύ σημαντικές παράμετροι, το βλέμμα μου ήταν ανέκαθεν στραμμένο στην εκπαίδευση, έναν χώρο όπου μπορούμε να προβλέψουμε, αν όχι να δούμε, το μέλλον πιο καθαρά.

Η χρόνια επαφή μου, ως γονιός, με τα Εκπαιδευτήρια, με οδήγησε τον Σεπτέμβριο του 2018 στην απόφαση να αναλάβω την ιδιοκτησία τους. Πρόκειται για μια απόφαση που φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς χρέος μας, έτσι το αντιλαμβάνονται εγώ, είναι να δώσουμε στην κοινωνία ολοκληρωμένους πολίτες, με ευρεία γνώση, κριτική σκέψη και τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να φτιάξουν το δικό τους μελλοντικό κόσμο. 

Σήμερα, ήρθε η ώρα τα Εκπαιδευτήρια να αλλάξουν ταυτότητα, θα έλεγα ως λογική συνέχεια της πολυετούς επιτυχημένης πορείας τους στον χρόνο. Όλα όσα κάνουμε, αλλά και αυτό που προσθέτουμε κάθε χρόνο στα προγράμματά μας, οι ανάγκες των καιρών που αλλάζουν, μάς οδήγησαν  σε αυτήν την απόφαση, η οποία φωτίζεται από το παρελθόν και μάς ανοίγει νέους δρόμους για το μέλλον. 

Κατά πόσο είναι, αν είναι, ανασταλτικός παράγοντας, σε σχέση με την Πάτρα, το γεγονός ότι η έδρα των Εκπαιδευτηρίων σας είναι στη Ναύπακτο;

Το σχολείο μας απευθύνεται σε παιδιά τριών νομών, της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας. Αυτό είναι και ένα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, το οποίο επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν οι μαθητές μας στις μεταξύ τους επαφές, καθώς λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αναφοράς αρκετά μεγαλύτερο από την περιοχή του κατοικούν. Τώρα, όσον αφορά στο ερώτημά σας για το εάν είναι ανασταλτικός παράγοντας η έδρα του σε σχέση με την Πάτρα, την απάντηση τη δίνει η ίδια η πραγματικότητα, η οποία λέει πως η δυναμική που αναπτύσσει το σχολείο μας, στην Αχαΐα, γίνεται όλο και μεγαλύτερη. 

Πόσα παιδιά έχετε από την Πάτρα;

Οι μαθητές που προέρχονται από την Αχαΐα αποτελούν το 65 – 70 % του μαθητικού μας πληθυσμού. Είναι έτσι διαμορφωμένες οι συνθήκες πλέον, με την ύπαρξη της Γέφυρας, ώστε οι δύο περιοχές, ακόμα και μέσα από τη διαφορετικότητά τους σε ορισμένους τομείς, να λειτουργούν ως μία.

Είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία σας; Ή θα μπορούσατε, ίσως, να είχατε πετύχει περισσότερα;

Αν δεν έχεις μεράκι γι’ αυτό το αντικείμενο καλύτερα να μην ασχοληθείς μαζί του. Προσωπικά, όταν υπέβαλα τον εαυτό μου στη διαδικασία  λήψης της απόφασης, είπα πως θα το κάνω και πως θα αφοσιωθώ ολοκληρωτικά σε αυτό. Σε λίγο βαδίζουμε προς το τέλος της τρίτης χρονιάς που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Ο απολογισμός αυτών των ετών, τα όσα προσθέσαμε σε επίπεδο υποδομών αλλά και στα προγράμματα σπουδών μας, αποδεικνύουν πως δεν αντιλαμβανόμαστε την εκπαίδευση ως μία διεκπεραιωτική διαδικασία, αλλά ως μία από τις ύψιστες υπηρεσίες που οφείλουμε να παρέχουμε στην κοινωνία.

 Εχθρός του καλού, φυσικά, είναι πάντα το καλύτερο και προσωπικά η επίτευξη ενός στόχου με κινητοποιεί για τον αμέσως επόμενο. Στη διάρκεια αυτών των τριών τελευταίων ετών οι μαθητές μας έχουν αυξηθεί κατά 100 περίπου, και παρά την ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η πανδημία οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά είναι πολύ αισιόδοξες.

Το έργο μας βρίσκει ανταπόκριση, είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουμε και την ευθύνη μας που μεγαλώνει, καθώς ανοίγουμε νέους δρόμους. 

Πως αντιμετωπίσατε την πανδημία;

Η «σύγχρονη» τηλεκπαίδευση έγινε, κατά την εμφάνιση της πανδημίας, ένας νέος τρόπος διδασκαλίας. Αυτό μάς οδήγησε στο να προσαρμοστούμε άμεσα στις επιταγές των καιρών, καλύπτοντας την ανάγκη των μαθητών μας για πλήρη πρόσβαση στην εκπαίδευση, ακόμα και κάτω από αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες.

Χρειάστηκε άπαντες να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ψυχικές, νοητικές και σωματικές, ώστε να στηρίξουμε τους μαθητές μας στη δύσκολη και ιδιόμορφη αυτή περίοδο. Θεωρώ ότι όλα λειτούργησαν εξαιρετικά, κάτι που οφείλεται τόσο στους εκπαιδευτικούς μας, όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό μας, του οποίου η συνδρομή στο έργο των εκπαιδευτικών ήταν καθοριστική.

Γιατί κάποιος να προτιμήσει στην πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε να στείλει το παιδί του σε ένα ιδιωτικό σχολείο, αλλά και γιατί να επιλέξει τα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη»;

Εμείς οι γονείς πρέπει να επιλέγουμε πάντα το καλύτερο για το παιδί μας. Προφανώς, στο κομμάτι της εκπαίδευσης που καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την περαιτέρω πορεία του ανθρώπου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Εμείς, ως σχολείο, θεωρώ ότι παρέχουμε κάθε δυνατό εφόδιο, μέσω των ποικίλων δραστηριοτήτων που προσφέρονται,  ώστε οι μαθητές μας να χτίσουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Και εδώ η πρότασή μας δεν περιλαμβάνει μόνο τον τομέα της μάθησης, αλλά έχει και μια σειρά ακόμα παρεμβάσεις που χτίζουν το προφίλ ενός παιδιού, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Τα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη» είναι  ένα σύγχρονο και δημιουργικό σχολείο! Ο στόχος μας είναι ο κοινός με όλων των σχολείων, όμως αν κάτι μάς διαφοροποιεί είναι ο τρόπος αλλά και τα διαθέσιμα εργαλεία με τα οποία καταβάλουμε την προσπάθειά μας.

Πεποίθησή μας είναι ότι η εκπαίδευση δεν είναι απλώς μία προετοιμασία για ό, τι ακολουθήσει. Αφορά και την προσπάθεια των ανθρώπων να σχετιστούν με το παρόν και μέσω αυτού να πορευτούν προς το μέλλον. Άρα, έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα των εμπειριών στο εδώ και τώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και θεωρώ ότι η νέα μας ταυτότητα αποτυπώνει αυτόν τον προσανατολισμό μας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα