ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Στην κάνναβη και την κοκαΐνη στρέφονται όλο και περισσότερο οι χρήστες ουσιών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον ετήσιο απολογισμό του ΚΕΘΕΑ ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί αίσθηση, είναι το γεγονός ότι μεταξύ των εφήβων κυριαρχεί η κάνναβη (8 στους 10 χρήστες), ενώ προβληματισμό προκαλεί ότι το 2022 λόγω της υποχώρησης της πανδημίας ανέβηκε εκ νέου ο αριθμός των χρηστών.
113 ζήτησαν βοήθεια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ στην Πάτρα, το 2022 προσέγγισαν τη δομή 113 άτομα. Πρόκειται για άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα τόσο με παράνομες αλλά και νόμιμες εξαρτήσεις (ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) καθώς και οι οικογένειές τους.
Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ υποστηρίζει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με νόμιμες εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια. Στο διάστημα αυτό προσήλθαν στη θεραπευτική μονάδα περίπου 60 άτομα που ζήτησαν υποστήριξη για τα προβλήματα αυτά.
Να σημειωθεί ότι, η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ εστιάζει στην ψυχική απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην εργασιακή ένταξη και εξέλιξη, στην δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και στην υποστήριξη της οικογένειας.
Επιπλέον από την έναρξη της λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσωπικού στον τομέα της υγείας, δικαστικών, υπαλλήλων στο σωφρονιστικό σύστημα, εκπαιδευτικών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών και μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κ.α. καθώς και υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.
Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δε χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.
Το προφίλ των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια
Μέσα σε μια 20ετία, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ στην Πάτρα μέχρι και σήμερα, 3.900 άτομα βρήκαν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους, να αφήσουν πίσω τους τις εξαρτήσεις και να βρουν το δρόμο για την επανένταξη στην κοινωνία.
Στο ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ σε έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 2002-2022 στο Συμβουλευτικό Κέντρο φαίνεται πως εξυπηρετούνται κυρίως άνδρες – 9 στα 10 άτομα – με μέση ηλικία τα 27,1 έτη. Οι 5 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι περισσότεροι – 7 στα 10 άτομα – μένουν με τη γονική τους οικογένεια και είναι άγαμοι – 9 στα 10 άτομα. Άνεργοι είναι οι 5 στους 10. Οι 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 16 τους χρόνια.
Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται στα 16,2 έτη με ουσία έναρξης της χρήσης, την κάνναβη για τους 9 στους 10. Τρία χρόνια αργότερα, στα 19,3 τους χρόνια ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερους – 7 στους 10 – είναι η ηρωίνη, ενώ για τους 2 στους 10 κύρια ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη. Οι 5 στους 10 αναφέρουν καθημερινή χρήση κύριας ουσίας κατάχρησης τον τελευταίο μήνα. Οι 7 στους 10 κάνουν παράλληλη χρήση μιας δευτερεύουσας ουσίας. Οι 5 στους 10 έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτούς οι μισοί έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Στο θεραπευτικό πρόγραμμα απευθύνονται 11 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με παράνομη χρήση και μετά από σχεδόν 6 χρόνια χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης.
Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών. Οι 3 στους 10 εξαρτημένους έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας. Στο ίδιο ποσοστό – οι 3 στους 10 – αναφέρουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι 3 στους 10 δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες. Ενώ από όσους έχουν κάνει εξέταση και γνωρίζουν τα αποτελέσματα, οι 2 στους 10 έχουν Ηπατίτιδα C.
Οι 6 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 5 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη και οι 3 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική υπόθεση.