Στον πάγο ο ανασχηματισμός, προτεραιότητα οι αλλαγές στις δομές του κρατικού μηχανισμού

14.09.2023 / 7:04
mitsotakis-1-e1690791646278-1

Να μην προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα φάση αποφάσισε ο πρωθυπουργός, βάζοντας στο συρτάρι του γραφείου του τις εισηγήσεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Την στιγμή που το βάρος όλου του κρατικού μηχανισμού έχει πέσει στην προσπάθεια διαχείρισης των συνεπειών της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί η Θεσσαλία, έκρινε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα πρόσωπα δεν θα είχε κάτι να προσφέρει, αντιθέτως μπορεί να λειτουργούσε ως ανασταλτικός παράγοντας. Η απόφαση που είχε αρχίσει να διαρρέει από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη χθες το μεσημέρι επισφραγίστηκε με την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του προσώπου που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τις προηγούμενες ημέρες, του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Η συνάντηση διήρκησε 50 λεπτά και όπως μεταφέρεται και από τις δύο πλευρές έγινε σε καλό κλίμα, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα που αφορούν το υπουργείο ενόψει της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Όπως έλεγαν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή εστιάζει στις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται στις δομές του κρατικού μηχανισμού για να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ειδικά όσον αφορά την κλιματική κρίση, και όχι στα πρόσωπα. Άλλες πηγές κρίνουν ότι το ανακάτεμα της «κυβερνητικής τράπουλας» σε αυτή την συγκυρία και εν θερμώ δεν θα είχε τα απαιτούμενα αποτελέσματα και πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στο υφιστάμενο σχήμα να βρει τον βηματισμό του καθώς τους τελευταίους δύο μήνες είναι αντιμέτωπο με την διαχείριση συνεχόμενων κρίσεων. Αν ορόσημο για την αξιολόγηση είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ορισμένοι υποστήριζαν όλες αυτές τις ημέρες, μένει να φανεί.

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου ενόψει ΔΕΘ -Αλλάζει ο σχεδιασμός λόγω Daniel
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδεις οι συσκέψεις για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ έχει συνεχείς επαφές με τους υπουργούς και κυρίως το οικονομικό επιτελείο για το περιεχόμενο των εξαγγελιών στην ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο και την συνέντευξη τύπου της Κυριακής. Είναι δεδομένο ότι η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των πληγέντων στη Θεσσαλία και η ανασυγκρότηση της περιοχής έχει ανατρέψει σχεδόν ολόκληρο τον σχεδιασμό που υπήρχε. Το ούτως ή άλλως μικρό καλάθι των οικονομικών παροχών συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο καθώς δεν θα υπάρξει επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους, ενώ το επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο για να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην επιχείρηση αντιμετώπισης των συνεπειών από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία όπου θα κατευθυνθούν τεράστιοι πόροι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικαιροποιείται και το πλαίσιο των δομικών μεταρρυθμίσεων του κράτους, κυρίως στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα