Στον «αέρα» η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Πατρέων – Εξυπηρετεί ηλεκτρονικά αιτήματα πολιτών και παρέχει πρόσβαση στο sence city

01.08.2021 / 10:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
DIMOS2

Κοντά στον έναν μήνα συμπληρώνει στον διαδικτυακό «αέρα» η νέα ιστοσελίδα του δήμου Πατρέων. Η νέα σελίδα του δήμου στο διαδίκτυο ανέβηκε μετά από περίπου ένα χρόνο δουλειάς και προετοιμασίας, με τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει το όλο θέμα, να μελετούν την κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να βελτιώσουν την διαδικτυακή εικόνα της Πάτρας.
Το αποτέλεσμα μάλλον δικαιώνει τις προσπάθειες τους αφού τα σχόλια που υπάρχουν από τους δημότες και τους χρήστες του διαδικτύου είναι αρκετά θετικά, με τους περισσότερες να υποστηρίζουν ότι επιτέλους η Πάτρα απέκτησε μια ιστοσελίδα που ταιριάζει σε έναν μεγάλο και σύγχρονο δήμο.
Η νέα ιστοσελίδα είναι κατασκευασμένη εντελώς από την αρχή. Το μόνο που έχει διατηρηθεί από την πρώην, σύμφωνα με τους ανθρώπους του δήμου, είναι η ηλεκτρονική της διεύθυνση.
Κατά τα άλλα είναι εντελώς διαφορετική και αρκετά πιο λειτουργική τόσο σε ότι αφορά τις πληροφορίες που δίνονται προς τους επισκέπτες της πόλης για την ιστορία της, αλλά και για τον δήμο, αλλά και ότι έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ιστορία, αξιοθέατα και τοπωνύμια
Στο πληροφοριακό μέρος, πέρα από τις διάφορες κατηγορίες που αφορούν το διοικητικό και το οργανωτικό κομμάτι, υπάρχουν ενότητες που αφορούν την ανάδειξη της ιστορίας της και της πολιτιστικής της ταυτότητας.
Όπως για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά της Πάτρας, η ιστορία της, ο οδηγός τα πόλης, τα αξιοθέατα, τα σημεία ενδιαφέροντος, χάρτες της πόλης, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ο επισκέπτης ή ο τουρίστας που έρχεται στην Πάτρα μπορεί να μάθει έτσι χρήσιμα στοιχεία για την πόλη για τα σημεία ενδιαφέροντος, τα τοπωνύμια και γενικότερα για τα αξιοθέατα που θα ήθελε να επισκεφτεί από κοντά.
Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση
Σε ότι έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των πολιτών πλέον ο δήμος έχει στήσει τις υπηρεσίες του με τέτοιον τρόπο για να μπορούν οι δημότες να εξυπηρετηθούν ή να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν πηγαίνοντας δια ζώσης σε κάποιες από αυτές.
Η πανδημία, άλλωστε, λειτούργησε με τέτοιον τρόπο, αναγκάζοντας τον δήμο να τρέξει ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες του και έτσι μέσα από το καινούργιο site που διαμόρφωσε, υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτές.
Έτσι τα αιτήματα που μπορούν οι δημότες να προχωρήσουν για την ηλεκτρονική τους διεκπεραίωση είναι πιστοποιητικά που έχουν να κάνουν με το δημοτολόγιο, αλλά και χαρτιά που σχετίζονται με το ληξιαρχείο.
Με μία αίτηση, μπαίνοντας στο taxisnet, με τους κωδικούς ο πολίτης μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει αυτά τα χαρτιά, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει με τις ώρες στις ουρές στα γραφεία των αντίστοιχων δημοτικών υπηρεσιών.
Ενημέρωση και παρουσίαση
Οι βασικές κατηγορίες της νέας ιστοσελίδας που αναγράφονται στο πάνω μέρος της, έχουν να κάνουν με το ενημερωτικό, το διοικητικό και το οργανωτικό κομμάτι τόσο για την παρουσίαση του δήμου και των υπηρεσιών του, όσο και προς τις παροχές που δίνει μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του στους πολίτες.
Το ενημερωτικό κομμάτι έχει να κάνει με την «Ηλεκτρονική Δημοκρατία». Εκεί μπορεί να βρει κανείς όλες τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των επιτροπών του δήμου, τη Διαύγεια, τις διακηρύξεις, τις ανακοινώσεις, τις διαβουλεύσεις, τις προσλήψεις, τα ανοικτά δεδομένα και τα δελτία Τύπου.
Η παρουσίαση του διοικητικού και οργανωτικού κομματιού του δήμου γίνεται στην κατηγορία ο «Δήμος» όπου υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για τον δήμαρχο, για τους αντιδημάρχους, για το δημοτικό συμβούλιο, για την διάρθρωση του δήμου, για τη διοίκηση του, για τις επιτροπές του, για τις υπηρεσίες και την δομή του, για τις δημοτικές ενότητες, για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του, αλλά και για την ιστορία του.
Οι παροχές του Δήμου παρουσιάζονται στην κατηγορία «Πολίτες». Εκεί υπάρχει ο οδηγός του πολίτη, πληροφορίες για δομές που αφορούν την οικογένεια και το παιδί, το περιβάλλον και την καθαριότητα, την πολιτική προστασία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ενώ αναφέρονται και τα έργα ΕΣΠΑ.
Λειτουργικό, εύκολο και γρήγορο
Επίσης υπάρχει ειδική κατηγορία για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του Πατρινού Καρναβαλιού και του Διεθνές Φεστιβάλ κ.ά. Εξάλλου, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο κάτω μέρος του σάιτ υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με όλες τις αντίστοιχες διαδικτυακές σελίδες των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δήμου.
Καινοτομίες και δυνατότητες

Η μεγάλη όμως διαφορά του νέου site σε ότι αφορά την διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση των δημοτών, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει να κάνει με τις πληρωμές.
Πλέον πηγαίνοντας στην αντίστοιχη κατηγορία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (έχοντας κάνει πρώτα την εγγραφή του σε αυτές) για τις πληρωμές ο δημότης έχει την δυνατότητα να πληρώσει τις βεβαιωμένες οφειλές του και να προχωρήσει στην εξόφληση των οριστικοποιημένων χρεών του προς τον φορέα.
Στις καινοτομίες του νέου σάιτ του δήμου θα πρέπει να συμπεριληφθεί η κατηγορία για την στάθμευση όπου παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες στον δημότη, αλλά και στον επισκέπτη για την λειτουργία του συστήματος χρονικού περιορισμού στάθμευσης, με σκοπό να ανακουφιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Επίσης η νέα ιστοσελίδα του δήμου παρέχει απευθείας πρόσβαση με το sense city, με την εφαρμογή, δηλαδή, όπου ο κάθε δημότης μπορεί να καταθέσει το πρόβλημα που εντόπισε σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας της πόλης, ζητώντας έτσι την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών που ανάλογα με τις καταγραφές επεμβαίνουν.
Κ.Α.
(Από την εφημερίδα Νεολόγος Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα