Στο τραπέζι η κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης, τι εξετάζεται

16.04.2021 / 9:06
epistreptea_xreh_foroi_xrimata

Η πανδημία βάζει δύσκολα στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τα περιθώρια να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις φόρων. Τα έσοδα μπαίνουν στο ταμείο με το σταγονόμετρο, τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι αποφάσεις για την «μονιμοποίηση» μέτρων ελάφρυνσης, μοιάζει αδύνατο να ληφθούν σε αυτή τη φάση. Ποια είναι τα σενάρια για τη μείωση ή και «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Θύμα αυτής της κατάστασης φαίνεται πως πέφτει η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Τα δεδομένα αυτή την στιγμή δείχνουν ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αξιολογεί τις συνθήκες και θα προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι το «πάγωμα» της εισφοράς για τον ιδιωτικό τομέα και το 2022 και η ταυτόχρονη επέκταση της για το 2023 σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα κρίνουν τα μέτρα στήριξης
Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμες παρεμβάσεις στήριξης. Ωστόσο, αυτό θα κριθεί από την έκβαση των συζητήσεων με τους Θεσμούς, ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τη διάρκεια ισχύς της ρήτρας διαφυγής.

«Σε πρώτη φάση μας απασχολεί τι δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε το 2022, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης» στον ιδιωτικό τομέα και τον επόμενο χρόνο. «Οτιδήποτε πρόσθετο δεν θα το αξιολογήσουμε καν πριν υπάρξει μία πρώτη ένδειξη της αντίδρασης της οικονομίας» ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως «πρέπει να δούμε πώς θα πάει ο τουρισμός φέτος, αυτό θα είναι και μία μεγάλη ένδειξη για το αν ο τουρισμός έχει πάθει μία μόνιμη βλάβη ή όχι». Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η κατάργηση της και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους, θα κριθεί από την σταθεροποίηση της οικονομίας. Πρόθεση είναι η πορεία της οικονομίας να επιτρέψει να μην επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης, εξήγησαν, αλλά αυτό έχει σχέση με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα ισχύουν τότε, είπαν

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως γίνεται συζήτηση και για τους δημοσιονομικούς στόχους των επομένων ετών. Η Ελληνική πλευρά έχει ένα σενάριο βάσης προβλέψεων στο οποίο «χτίζονται» τα μέτρα στήριξης και το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οι στόχοι όμως θα διαμορφώνονται σε στάδια.

Αποδείξεις
Άγνωστο παραμένει και τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αναφορικά με το υποχρεωτικό ποσοστό συγκέντρωσης και το «πέναλτι» στο ποσοστό που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέραν πως είναι ανοιχτή η συζήτηση με τους θεσμούς, στο πλαίσιο μίας ολόκληρης σειρά θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών (σ.σ. τη Δευτέρα ξεκινά η διαβούλευση σε επίπεδο κορυφής), θα υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα