Στο στόχαστρο της εφορίας η φοροδιαφυγή των επαγγελματιών

29.09.2023 / 10:56
1474846-forodiafigi-930-2

Ανατροπές στο μοντέλο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων φέρνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αργότερα θα θεσμοθετηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που προβλέπουν σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, μέτρα τα οποία θα «ξεκλειδώσουν» από το 2025 και μετά.

Στο φορολογικό μέτωπο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει τις εξής κινήσεις σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA: Αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται όσοι δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.


Μια από τις προτάσεις που εξετάζεται προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 7.000 έως 10.000 ευρώ.

Καθίστανται υποχρεωτικά μέσα στο 2024 προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών Αρχών.

Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση εξετάζεται η διατήρηση μέχρι και το τέλος του 2024 των κινήτρων που προβλέπονται σήμερα για όσους χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου και αφορούν εξπρές επιστροφές φόρων, μείωση κατά 2 έτη του χρόνου παραγραφής και μεγαλύτερες εκπτώσεις για συγκεκριμένες δαπάνες.

Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Πως θα πιαστούν στη «μέγγενη» της εφορίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν

Επτά στους δέκα δηλώνουν σήμερα εισοδήματα κάτω των 10.000€

-Ολοκλήρωση διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS τους πρώτους μήνες του 2024
-Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2024
-Υποχρεωτική το 2024 η εφαρμογή myDATA

-Υποχρεωτική η κατοχή POS από όλους τους κλάδους της λιανικής αγοράς
-Στο επίδομα θέρμανσης φέτος επιπλέον κριτήριο τζίρου με όριο έως 80.000€

-Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής
-Πρόστιμο διπλάσιο για συναλλαγές άνω των 500€ με μετρητά

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα