Στο ΣτΕ οι δικηγόροι που ζητούν δικαστήρια ανοιχτά

18.02.2021 / 8:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dikastiria

Aίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων κατατέθηκε την Τετάρτη, μετά την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Οι 13 Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων κατέθεσαν την Τετάρτη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση για την ακύρωση της νέας ΚΥΑ (υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021), κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας (Αριθ. Πρωτοκόλλου Κατάθεσης Ε482/2021).

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης η νέα ΚΥΑ:
α) Πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία,
β) Παραβιάζει τις αρχές:της διάκρισης των εξουσιών,της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και δη αυτών που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια,της αναλογικότητας καιτης χρηστής διοίκησης.
γ) δεν έχει την απαιτούμενη ειδική τεκμηρίωση και
δ) Αντίκειται στο δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Κατά συνέπεια, η ΚΥΑ είναι ακυρωτέα λόγω παράβασης των άρθρων 5 παρ. 1, 20 παρ. 1, 25 και 26 του Συντάγματος και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα