ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ
Στη μέγγενη των πλειστηριασμών μπαίνουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της Πάτρας και της Αχαΐας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού έχουν προγραμματιστεί 800 τουλάχιστον πλειστηριασμοί. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος» των Πατρών, οι 250 αφορούν ακίνητα πρώτης κατοικίας και οι υπόλοιποι επαγγελματικούς και αγροτικούς χώρους, πληροφορίες που επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος. Η απόφαση, δε, του Αρείου Πάγου σχετικά με τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων, «θα δημιουργήσει «χιονοστιβάδα» πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, Αθανάσιο Ζούπα.
Πολιτική αντιπαράθεση
Την ίδια ώρα «μαίνεται ο πόλεμος» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος «έλυσε τα χέρια» των δικαστών του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφασίσουν υπέρ των funds – η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ή του Κυριάκου Μητσοτάκη;- ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητά την επιστροφή του νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, απαντώντας στις αντιδράσεις κυρίως της Κουμουνδούρου, ότι το μόνο που έκανε το ανώτατο δικαστήριο ήταν να επιβεβαιώσει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα. Τα δικά της επιχειρήματα αντιπαραθέτει η Κουμουνδούρου απέναντι στις κυβερνητικές δηλώσεις για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως επί διακυβέρνησης Τσίπρα, «υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας και για αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας», ενώ «η ΝΔ, με τον πτωχευτικό που ψήφισε, την ήρε για πρώτη φορά».
«Χωρίς προοπτική διαδικασία του εξωδικαστικού»
Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στους οφειλέτες, ωστόσο αργότερα μάλλον απογοήτευσε αρκετούς. Κατά μερίδα του νομικού κόσμου «απαιτούνται πολλά έγγραφα και μια μακρόσυρτη διαδικασία την ώρα που ο οφειλέτης είναι ευάλωτος και ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν πράξεις εκτέλεσης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους επαχθείς όρους των τραπεζών, οι οποίες στην ουσία αποφασίζουν για το κούρεμα του χρέους και τις δόσεις, καθιστούν την προσπάθεια συμβιβασμού δύσκολη».
«’’Χιονοστιβάδα’’ πλειστηριασμών»
Από την πλευρά του, ο κ. Ζούπας σημειώνει ότι «μετά τη δημοσίευση της απόφασης, εκτιμάται ότι άμεσα, λόγω του αμετάκλητου χαρακτήρα της, θα προχωρήσουν χιλιάδες ανακοπές που ήδη έχουν ασκηθεί από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των λεγόμενων servicers να εκπροσωπούν τα funds στα δικαστήρια και να μπορούν να διενεργούν πράξεις, μεταξύ των οποίων και εκείνες που αφορούν πλειστηριασμούς ακινήτων. Δεν συμφωνούμε πως τα funds μπορούν να παρίστανται ως διάδικοι και να εκδίδουν διαταγές πληρωμής».
«Υπάρχει διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης η οποία υποτίθεται ότι είναι μυστική και έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή δημοσιοποιήθηκε μία απόφαση η οποία θα δημοσιευθεί μετά από ένα μήνα. Γιατί άραγε; Για να μην χάσουν ούτε ένα μήνα τα Funds; Οι θέσεις της ολομέλειας των δικηγόρων δεν έγιναν δεκτές. Ο ν. 3156/2003 έγινε κυρίως για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε μία ακμάζουσα οικονομία, ο ν. 4354/2015 έγινε εν μέσω τρίτου μνημονίου για το ξεφόρτωμα των κόκκινων δανείων. Οι Εταιρίες Διαχείρισης Δανείων έπρεπε κατά την άποψη τη δική μας αλλά και της μειοψηφίας της Ολομέλειας του ΑΠ, να επιλέξουν τον νόμο του 2015, όμως επέλεξαν το νόμο του 2003 που δεν είχε φορολογικές υποχρεώσεις, ούτε απαιτούσε ενημέρωση των δανειοληπτών. Μόλις δημοσιευθεί η απόφαση θα δούμε το σκεπτικό της».
«Δυσβάστακτη αλλά βελτιώθηκε η πλατφόρμα»
Επίσης, ο κ. Ζούπας τονίζει πως, «η πλατφόρμα του εξωδικαστικού είναι δυσβάστακτη και γι αυτό δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χιλιάδες αιτήσεις, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις ρύθμισης. Η γενική εικόνα από συζητήσεις και forum συναδέλφων είναι απογοητευτική για δυσλειτουργίες και ανεδαφικές ρυθμίσεις. Τους τελευταίους μήνες πάντως έχουν κάποια πράγματα βελτιωθεί ως προς την λειτουργία της πλατφόρμας. Εάν έχεις εισοδήματα και ικανή ακίνητη περιουσία μπορείς να μπεις. Το κακό είναι ότι την απόφαση θα την εκδώσει ένας αλγόριθμος, όχι ένα δικαστήριο. Έτσι δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη κάποια ιδιαίτερα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά (π.χ. ασθένειες, αναπηρίες κ.λ.π.). Τουλάχιστον θα έπρεπε να ο οφειλέτης να μπορεί να προσβάλλει ενώπιον του Δικαστηρίου για κάποιους λόγους το αποτέλεσμα του αλγόριθμου. Για το χρόνο από την οριστική υποβολή της αίτησης έως και δύο μήνες αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέσα.
«Θα προσφύγουμε στην Ευρώπη»
Ο Γιώργος Μπέσκος, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου και όλη η διαδικασία που προηγήθηκε αυτής, πραγματικά με εξέπληξε. Επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα funds νόμο του 2003 που αφορά τιτλοποιήσεις, ζήτημα άσχετο με τα κόκκινα δάνεια που το νομικό καθεστώς που τα αφορά είχε ψηφιστεί το 2015. Τα funds κατέφυγαν στο νομό του 2003 προκειμένου να αποφύγουν καταβολή φόρων και τελών υπέρ του ελληνικού δημοσίου, ενώ σε έκθεση που παρουσιάστηκε, σε δικαστήριο Αρείου Πάγου, το ελληνικό δημόσιο το διάστημα 2016 -2022 ζημιώθηκε κατά 58 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι μια αδιανόητη απόφαση, την οποία είχε προαναγγείλει η τράπεζα της Ελλάδος στη χρηματοπιστωτική έκθεση του Νοεμβρίου του 2022, πριν καν αρχίσει η δίκη. Είναι πρωτοφανής ο σύντομος χρόνος που εξεδόθη η απόφαση, μέσα σε 10 μέρες δηλαδή, συν το ότι διέρρευσαν τα πάντα πριν καν δημοσιευτεί. Πραγματικά ως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και ως νομικός αισθάνομαι ντροπή για όλα όσα έλαβαν χώρα πριν κατά και μετά τη διάρκεια αυτής της δίκης. θα προσφύγουμε στο δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Αριστερά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας και δεξιά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος