Στο μικροσκόπιο η Πάτρα και οι παράνομες συνταγογραφήσεις: «Ψάχνουν» τρεις γιατρούς για το Ozempic

22.04.2023 / 11:00
2023-03-29T220739Z_2041284553_RC2V30ALDKJ5_RTRMADP_3_USA-HEALTH-768x480-1

Από κόσκινο περνούν συγκεκριμένες ειδικότητες και «ασθενείς»

Της Δήμητρας Μπαλαφούτη

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου υγείας και του ΕΟΦ βρίσκονται γιατροί και φαρμακοποιοί της Πάτρας μετά τη διαπίστωση πως η Αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελεί ένα από τα αστικά κέντρα της χώρας, όπου γίνεται «πάρτι» με τη συνταγογράφηση του γνωστού σκευάσματος Ozempic το οποίο «βγήκε» στην αγορά και της Δυτικής Ελλάδας για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η αποκάλυψη ωστόσο ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα οδηγεί όσους κάνουν χρήση του σε σημαντική απώλεια βάρους, ανέτρεψε τα δεδομένα ως προς τη ζήτηση, με τον πραγματικό θεραπευτικό ρόλο του και στην περιοχή να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Μεγάλος αριθμός γυναικών και αντρών από την Αχαΐα οι οποίοι για λόγους εμφάνισης επιθυμούν να χάσουν βάρος, κατέφυγαν στην αναζήτηση τρόπων εξασφάλισης του σκευάσματος ακόμα και μέσα από παράνομη συνταγογράφηση – η προμήθεια χωρίς συνταγή ανέρχεται στο απαγορευτικό ποσό των 111. 23 € ανά συσκευασία – με αποτέλεσα τη δημιουργία φαινομένων έλλειψης για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιείται για την Πάτρα, το μεγαλύτερο αριθμό συνταγών για το συγκεκριμένο σκεύασμα έχουν 3 παθολόγοι με ειδικότητα διαβητολόγου.

Από «κόσκινο» περνούν επίσης και γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με ειδικότητα ενδοκρινολόγου, – διαβητολόγου καθώς και συγκεκριμένος αριθμός παθολόγων για τους οποίους υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τελευταία συνταγογραφούν χωρίς φραγμό.

Στα φαρμακεία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, από την ίδια εταιρεία κυκλοφορεί από την ίδια εταιρεία που παράγει το ozempic ειδικό σκεύασμα για το αδυνάτισμα του οποίου η δραστική ουσία προκαλεί μείωση της όρεξης και συνεπώς το αδυνάτισμα, με τη διαφορά όμως ότι κοστίζει την τριπλάσια τιμή από το συνταγογραφούμενο.

Για παράδειγμα ένα κουτί Ozempic το οποίο μπορεί να συνταγογραφηθεί αλλά προορίζεται για διαβητικούς, κοστίζει 111.23,ενώ το Saxenda, σκεύασμα ειδικά για το αδυνάτισμα κοστίζει 246.83, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα