Στο «μικροσκόπιο» 50 «κόκκινοι» μεγαλοεπιχειρηματίες

27.02.2023 / 14:10
Working on steps shaped jigsaw puzzle. Drawing up arrow on black

Στο «μάτι» μεγάλων επενδυτικών εταιρειών της χώρας και του εξωτερικού έχουν μπει τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις από την Πάτρα και την Αχαΐα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών. Αν και αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν προοπτική στον τομέα τους, αδυνατούν να διαχειριστούν οικονομικά τη βιωσιμότητά και την εξέλιξή τους. Οι εν λόγω επενδυτικές εταιρείες, τόσο κεντρικά όσο και μέσω τοπικών «μεσαζόντων»  που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ερευνούν μεταξύ άλλων τους ισολογισμούς και τις δράσεις των μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων και εμφανίζονται έτοιμες να δράσουν επιχειρηματικά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, βλέποντας το μέλλον τους στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ως κερδοφόρο.

Έτοιμο για… δράση μεγάλο Fund

Σύμφωνα με πηγές του «Νεολόγου» των Πατρών, σε αρκετές των περιπτώσεων ήδη έχει γίνει το πρώτο βήμα μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο προσέγγισης επιτελικών στελεχών και γνώσης εσόδων, εξόδων και… χρωστουμένων. Επιπροσθέτως, μεγάλο fund εμφανίζεται έτοιμο να διαχειριστεί χρέη τριών εταιρειών –προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία- που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στις ψηφιακές τεχνολογίες. Με την εξυγίανση των επιχειρήσεων μπορεί να εισχωρήσει στο μετοχικό σχήμα ή και να καταστεί επικεφαλής του management.

«Ευνοϊκή η συνθήκη»

Στελέχη της τοπικής οικονομίας, που κατέχουν και θέσεις ευθύνης σε φορείς, επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών και αιτιολογούν τη συνθήκη ως ευνοϊκή – σε πολλές των περιπτώσεων – πρακτική ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή. Από την άλλη, ιδιοκτήτες και στελέχη ορισμένων «κόκκινων» επιχειρήσεων δεν ανταποκρίνονται στα… καλέσματα επενδυτικής βιωσιμότητας των συγκεκριμένων εταιρειών και προσπαθούν είτε να κρατήσουν «όρθιες» τις επιχειρήσεις τους είτε να τις οδηγήσουν σε λουκέτο μέσω πτώχευσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς και της οικονομίας, το περιβάλλον στην Αχαΐα εμφανίζεται ως ευνοϊκό για την ανάπτυξη επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες,  στην παραγωγή, στον συμβουλευτικό και ελεγκτικό τομέα και στις ψηφιακές υπηρεσίες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις αφίξεις «κολοσσών» στο νομό,  όπως, μεταξύ άλλων, η Deloitte, η PwC, η KPMG και η Ernst & Young.

Στη μεγάλη εικόνα, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προβαίνουν σε επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στη χώρα, την τελευταία τριετία, δίνοντας σαφές στίγμα πως «έχουν έρθει για να μείνουν», να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη σταθερών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, καθώς και για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και ψάχνουν ευκαιρίες απασχόλησης ανάλογης των προσόντων τους για να γυρίσουν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι η αποκέντρωση, καθώς δεν περιορίζονται στην Αθήνα, αλλά πολλές έχουν τις βάσεις τους έξω από την πρωτεύουσα, επιλέγοντας μέχρι στιγμής τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Γιάννενα.

Οι «big four»… αποκεντρώνονται

Deloitte: Πρόκειται για το δεύτερο τεχνολογικό hub που δημιουργεί η εταιρεία εκτός Αττικής και το οποίο θα απασχολεί τουλάχιστον 250 μηχανικούς επιστήμονες και τεχνολόγους. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Deloitte Business Solutions ήδη απέκτησε ακίνητο 4.000 τ.μ. στην πόλη της Πάτρας. To νέο κέντρο καινοτομίας ονομάζεται Brainzone και συνιστά παράρτημα της Deloitte. Στόχος, δε, είναι να φέρει νέο ανθρώπινο δυναμικό, όχι απαραίτητα μόνον από την Πάτρα, αλλά και από άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας π.χ. Ναύπακτο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι κ.ά.

PwC: Η PricewaterhouseCoopers αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου και παροχής φορολογικών συμβουλών. Η εταιρεία έχει επιλέξει την Πάτρα για την εγκατάσταση του PwC Technology & Innovation Hub, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάστηκε πριν από λίγους μήνες. Το κέντρο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε καταλύτη για την ευρύτερη αναβάθμιση του τεχνολογικού χαρακτήρα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ernst & Young: Ο σκοπός της Εταιρίας είναι η διεξαγωγή οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων και εργασιών πραγματογνώμονος, η παροχή συμβουλών και υπηρεσιών επί φορολογικών θεμάτων και θεμάτων διοίκησης και μηχανοργάνωσης επιχειρήσεων. Με σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τις υπηρεσίες υλοποίησης τεχνολογιών αιχμής, επιτρέπει στους πελάτες της να υλοποιήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να δίνουν ολοκληρωμένες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα και να καινοτομούν.

KPMG: Η KPMG είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός ανεξάρτητων εταιρειών παροχής Ελεγκτικών, Φορολογικών και Συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οι εταιρείες μέλη της KPMG International Limited («KPMG International») δραστηριοποιούνται και παρέχουν επαγγελματικές υπηρεσίες. Δραστηριοποιούνται σε 143 χώρες και περιοχές, ενώ απασχολούν στις εταιρείες-μέλη παγκοσμίως περισσότερους από 265.000 συνεταίρους και εργαζομένους.

Στο «μικροσκόπιο» 50 «κόκκινοι» μεγαλοεπιχειρηματίες 2

ΦΩΚΙΩΝ ΖΑΪΜΗΣ

 «Στήριξη της επιχειρηματικότητας»

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης, στέκεται και «στην προσπάθεια της ΠΔΕ για την διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, επισημαίνοντας ότι μέσα από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επενδύεται ποσό 300 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα, με το 60% των πόρων να οδεύουν σε δράσεις στήριξης επιχειρήσεων, σε άξονες-στόχους όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση του χρόνου αποπληρωμής των επιδοτούμενων προγραμμάτων με υιοθέτηση ψηφιακών διαδικασιών, όπως η «ψηφιακή υπογραφή».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα