Στο Eurogroup η εκταμίευση της δόσης 765 εκατ. ευρώ – Ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη

06.12.2021 / 7:40
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
regling_in_2001_2

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 765 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανάψει σήμερα (06.12.2021) το Eurogroup. Πρόκειται για την 6η δόση των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Λίγη ώρα νωρίτερα από το Eurogroup, η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο του 2021, με την εκτίμηση να κάνει λόγο για πολύ θετικά στοιχεία. Από το οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η αισιοδοξία, ότι θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Και αυτό διότι η αύξηση των τουριστικών εσόδων παρέμεινε σημαντική σε όλο αυτό διάστημα, όπως επίσης και η κατανάλωση, τάση που αποτυπώνεται στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 10% ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η οικονομία κινήθηκε με μέσο ρυθμό 6,3%. Σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες η ισχυρή ανοδική τάση στο ΑΕΠ συνεχίζεται και το τελευταίο τρίμηνο του έτους και είναι πιθανόν ο πήχης για το 2021 να υπερβεί το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021 αλλά ασφαλή πρόβλεψη για το ακριβή ρυθμό ανάπτυξης θα υπάρχει με την οριστικοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Eurogroup

Η ατζέντα του σημερινού Eurogroup εκτός από τη 12η έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα περιλαμβάνει ακόμα τις εκθέσεις μετα- προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη καθώς και τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ακόμη θα εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος. Πριν από την συνεδρίαση των 19 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου.

Αύριο Τρίτη, ο  Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εγκρίνουν γενική προσέγγιση σχετικά με την επικαιροποίηση των κανόνων για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, θα ενημερωθούν για την πρόοδο επί της νομοθετικής δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 (“Fit for 55”), σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα προβούν και σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την ένωση κεφαλαιαγορών, την οποία θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, θα συζητηθεί η φθινοπωρινή δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα