Στο έλεος της φτώχειας – 750 οικογένειες της Πάτρας λαμβάνουν βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

27.10.2021 / 22:12
φτωχεια

Βαθαίνει η κοινωνική-ανθρωπιστική κρίση στην Πάτρα με όλο και περισσότερες οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα να προστρέχουν για βοήθεια στον Δήμο αλλά και σε εθελοντικές οργανώσεις.

Η κατάσταση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει επιδεινωθεί με την πανδημία του κορωνοϊού να προσθέτει οικονομικά προβλήματα σε αρκετούς συμπολίτες που είτε έμειναν χωρίς δουλειά είτε υποχρεώθηκαν να δουλέψουν με μισά μεροκάματα και χωρίς ασφάλιση.

Οι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση λένε την αλήθεια και λένε ότι περίπου 3.000 Πατρινοί το τελευταίο διάστημα ζουν ουσιαστικά με την στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου, ενώ άλλα περίπου 250 παίρνουν έτοιμο μαγειρευμένο φαγητό για να επιβιώσουν.

Δυστυχώς η εικόνα έχει χειροτερέψει σε σχέση με το άμεσο παρελθόν μιας και μέσα σε περίπου 18 μήνες οι οικογένειες που στηρίζονται από το κοινωνικό παντοπωλείο έφθασαν στις 750, από 600 που ήταν πριν ενσκήψει στη ζωή ας η πανδημία.

Πιο αναλυτικά:

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει μιλώντας στον «Νεολόγο» ο πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, μεγάλη είναι η αύξηση των συνανθρώπων μας που δεν διαθέτουν πλέον τα προς το ζην και ως εκ τούτου προστρέχουν για βοήθεια. Οι 750 οικογένειες που επωφελούνται από το Παντοπωλείο, μεταφράζονται σε περίπου 3.000 άτομα καθώς αρκετές από τις οικογένειες είναι πολυμελείς.

Οι άνθρωποι αυτοί λαμβάνουν κάθε δύο μήνες τρόφιμα μακρά διαρκείας όπως αλεύρι, λάδι, γάλα, μακαρόνια, όσπρια, ζάχαρη, χοιρινό ή κοτόπουλο κ.α.. Τα κριτήρια είναι προφανώς εισοδηματικά και κοινωνικά και καθορίζονται από τον Κοινωνικό Οργανισμό με βάση τις σχετικές αποφάσεις. Το τελευταίο διάστημα το κοινωνικό παντοπωλείο έχει μεταφερθεί στην οδό Βενιζέλου, στο κτήριο της πρώην ΑΔΕΠ, όπου με διακριτικότητα και οργανωμένα προσέρχονται οι δικαιούχοι για να λάβουν τη βοήθεια που τους αναλογεί.    

Έτοιμο ζεστό φαγητό

Πέραν αυτών ένα ακόμα μεγάλο εξαιρετικά ευαίσθητο κομμάτων συμπολιτών λαμβάνει καθημερινά, δύο πλήρη γεύματα (μεσημέρι-βράδυ), καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να αυτοσυντηρηθούν. Πρόκειται είτε για μοναχικά άτομα, είτε για πρόσφυγες που περνούν κάποιο διάστημα της ζωής τους στην Πάτρα, είτε για οικογένειες Ρομά, που μπορούν να μαγειρέψουν μόνοι τους ή δεν μπορούν καν να μετακινηθούν. Τα γεύματα ετοιμάζονται, κατά βάση, στο μαγειρείο του Δήμου στις εγκαταστάσεις της Πλαζ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο Κοινωνικός Τομέας λαμβάνει τη βοήθεια ιδρυμάτων και εστιατορίων της πόλης που μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια. Οι άνθρωποι του Κοινωνικού Τομέα μεταφέρουν τα έτοιμα γεύματα στα σπίτια των επωφελούμενων ή σε προκαθορισμένα σημεία παραλαβής.    

Ένα κρεβάτι για τους άστεγους

Οι στενάχωρες κοινωνικές ιστορίες όμως της Πάτρας δεν σταματούν εδώ καθώς, πέραν των παραπάνω, στην πόλη κυκλοφορούν και διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες και περίπου 30 άτομα που δεν διαθέτουν στέγη. Ο Κοινωνικός Τομέας κι εδώ συνδράμει ώστε να βρεθεί ένας χώρος να τους φιλοξενήσει και ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν, ειδικά τα κρύα βράδια του χειμώνα. Είναι ανάγκες είναι μεγαλύτερες όταν ο καιρός δεν είναι καλός και όσο το κρύο γίνεται πιο έντονο. Προσωρινή στέγη στο υπνωτήριο του Κοινωνικού Τομέα, βρίσκουν μεμονωμένα άτομα, όπως άνεργοι, όμως το εντυπωσιακό είναι ότι στους αστέγους περιλαμβάνονται ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά.

 Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να κοιμηθούν και το πρωί αποχωρούν. Ωστόσο στο κέντρο ημέρα που επίσης λειτουργεί υπάρχει η δυνατότητα, μικρά παιδιά ή χρόνια πάσχοντες ή άτομα που χρειάζονται άλλου τύπου ειδικούς χειρισμούς, μπορούν να παραμείνουν και το πρωί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τουλγαρίδη, κάποιες φορές τα άτομα στο κέντρο ημέρας είναι έως και τριπλάσια σε αριθμός από το υπνωτήριο.  

Συνολικά στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι βοήθειας, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αγγίζουν τους 15.000. Αποδέκτης όλων αυτών των συμπολιτών μας είναι το Κέντρο Κοινότητας στο ισόγειο του πρώην κτηρίου της ΑΔΕΠ. Ουσιαστικά αυτό είναι το γραφείο που γίνεται αποδέκτης όλων των κοινωνικών αιτημάτων και προβλημάτων.

Θ. Τουλγαρίδης : «Αυξάνεται η φτώχεια»

Μιλώντας στον «Ν» ο κ. Τουλγαρίδης υποστηρίζει ότι το διάστημα που διανύουμε υπάρχει σαφής αυξητική τάση της φτωχοποίησης κοινωνικών ομάδων στην Πάτρα. Σε αυτό, όπως σημειώνει, έχει συμβάλει τα μέγιστα η διαχείριση που κάνει η πολιτεία στο θέμα της πανδημία τους κορωνοϊού.

«Άνθρωποι που μέσα στην πανδημία έμειναν χωρίς δουλειά, αυτοαπασχολούμενοι που είδαν την κίνηση στις επιχειρήσεις τους να μειώνεται, άλλοι που αναγκάστηκαν να υποστούν αδήλωτοι εργασία, άρρωστοι και ηλικιωμένοι συμπολίτες που δεν έχουν χρήματα για τα πιο απλά, έχουν προστεθεί στη λίστα της φτώχειας.

Μια λίστα που δυστυχώς επεκτείνεται και μέσα σε λίγου μήνες περιλαμβάνει πλέον 750 οικογένειες που έχουν ανάγκη του κοινωνικού παντοπωλείου, από 600 που ήταν πριν ενάμιση χρόνο», σημειώνει ο κ. Τουλγαρίδης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα