Παρασκευή, 15.01.2021, 8:49 πμ

Στο… club των ισχυρών η Πάτρα! Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν τη δυναμική της, στην κούρσα διεκδίκησης της γερμανικής επένδυσης ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας

05.01.2021 / 8:57
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
produktion-e-go-life-11-1.v1_77761_393685

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Να εξειδικεύσει το πλαίσιο, να διαπιστώσει προθέσεις, κεντρικά και τοπικά, σχετικά με τη μεγάλη γερμανική επένδυση εγκατάστασης εργοστασίου στην Ελλάδα, της αυτοκινητοβιομηχανίας Next e.Go και τη βούληση να το διεκδικήσει η Πάτρα, επιχειρεί ο «Νεολόγος».

Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί πως, η Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) που συνυπέγραψε «Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας» με τη γερμανική εταιρεία για δράση σε περιοχή της χώρας, είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών. Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης,  χειρίζεται το θέμα.

Σαφώς, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Πολιτική βούληση, εκτός από τις δυνατότητες

Είναι αυτονόητο πως, για επενδύσεις στην Πάτρα, την Αχαΐα και συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, χρειάζεται, εκτός από τις απαραίτητες υποδομές και πολιτική βούληση. Βεβαίως,  η περιοχή που θα επιλεγεί θα πρέπει να διαθέτει λιμάνι, ακαδημαϊκό ίδρυμα, κέντρο έρευνας και Βιομηχανική Περιοχή. Όμως δεν φτάνουν μόνο αυτά, γιατί κι άλλες πόλεις τα διαθέτουν, εκτός της Πάτρας. Το μείζον είναι ο συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός, για προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας, παραγωγική δραστηριότητα και εξωστρέφεια. Το πλάνο αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με συνεργασία όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων. Να διεκδικηθεί σθεναρά από την κεντρική ηγεσία, αφού θα αποτυπώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και οι προοπτικές της. Η αρχή έγινε με την κοινή επιστολή – κάλεσμα προς την εταιρεία, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, τον πρόεδρο του Σ.Ε.Β. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων.

Η συνέχεια, με τη συνδρομή του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολιτικού προσωπικού και εκπροσώπων των παραγωγικών κλάδων είναι επιβεβλημένη.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, η συζήτηση για την επένδυση βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο, αφού θα ακολουθήσουν οι σχετικές μελέτες και τα χρονοδιαγράμματα, γεγονός που δίνει χρόνο στην Πάτρα, για ανασύνταξη, εκπόνηση πλάνου, πίεση και διεκδίκηση.

Σημαντικός παίκτης η Πάτρα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Νεολόγου», η Αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελεί ισχυρή εν δυνάμει επιλογή κυβερνητικών παραγόντων, αφενός στο πλαίσιο της προσπάθειας ενδυνάμωσης της Αχαΐας, που τα τελευταία χρόνια έχε υποστεί ισχυρό… σοκ ανεργίας και αφετέρου γιατί θεωρείται πως οι δυνατότητές της είναι ευρείες.

Σε πρόσφατη συνομιλία μας με τον Άδωνι Γεωργιάδη, επιβεβαιώθηκε ο ισχυρός ρόλος που μπορεί να έχει στην διεκδίκηση η Πάτρα, ενώ κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών διακρίνουν, επίσης, συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Όπως και να χει όμως, καμία απόφαση δεν έχει ακόμη παρθεί.

Ν. Φαρμάκης: «Πλήρες επενδυτικό προφίλ για τη Δυτική Ελλάδα»

Μιλώντας στον «Νεολόγο» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε τα εξής: 

«Σαφώς και θέλουμε επενδύσεις. Τις διεκδικούμε σθεναρά. Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε στον αστερισμό της προσέλκυσης επενδύσεων. Είναι ανάγκη, μονόδρομος, η ευκαιρία για την επόμενη μέρα στη χώρα.

Ήδη σχεδιάζουμε, μέσω δράσεών μας, από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, μια στρατηγική για τη δημιουργία πλήρους επενδυτικού προφίλ για τη Δυτική Ελλάδα. Για να γνωρίζει ο επενδυτής τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Για να έχει τεκμηριωμένο λόγο να επενδύσει στην περιοχή μας. Στις νέες τεχνολογίες, logistics, στις κατασκευές και στον πρωτογενή τομέα».

Κ. Πελετίδης: «Με αρχηγό τον Πατραϊκό λαό»

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης με δήλωσή του στον «Νεολόγο» αναφέρει τα εξής:

«Εμείς λέμε πως θα πρέπει να έχουμε τα πάντα στην Πάτρα και παντού. Έχουμε το δυναμικό, τους επιστήμονές μας, πρώτες ύλες και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Το θέλουμε το εργοστάσιο. Αλλά δεν θα καθίσει ο μεγάλος ιδιώτης να ακούσει κανέναν για το που θα πάει να φτιάξει το εργοστάσιό του. Κοιτάζει το πουγκί του, θα πάει εκεί που θα κερδίσει, δεν είναι φιλάνθρωπος. Θα παρακαλάμε αυτούς που συγκεντρώνουν τον πλούτο να έρθουν εδώ;

Λέμε στον Πατραϊκό λαό να μπει μπροστά και να διεκδικήσουμε, μόνο αν υπάρχει σχεδιασμός με αρχηγό αυτόν. Αν έχουμε χρηματοδότηση και κοινωνικοποιημένη την παραγωγή θα είχαμε πολλά εργοστάσια και θέσεις εργασίας».

Η ταυτότητα της επένδυσης

Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ, η οποία θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο με τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και 5.000 έμμεσων, με την απορρόφηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, την ανάδειξη νέων πράσινων τεχνολογιών, την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και την ανάδειξη της τελικώς επιλεγείσας περιοχής σε επενδυτικό προορισμό διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το επενδυτικό σχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου της Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς.

Δεδομένου ότι το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και την πραγματοποίηση ποιοτικού ελέγχου, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τοπικό δίκτυο προμηθευτών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του εργοστασίου, δίνοντας επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομία.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟΛΟΓΟ