Στις 17 Οκτωβρίου η συνάντηση Φραγκογιάννη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών

07.09.2023 / 9:54
kostas-fragkogiannis-14-2-22

Η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, Κώστα Φραγκογιάννη και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ (Burak Akçapar) για την προώθηση της θετικής ατζέντας, οριστικοποιήθηκε και θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τα ελληνοτουρκικά ραντεβού

Το απτό αποτέλεσμα της συνάντησης, πάντως, είναι ο ακριβής προσδιορισμός των επόμενων ελληνοτουρκικών ραντεβού. Εν αρχήν, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 18 του μήνα, στη Νέα Υόρκη, δύο μήνες μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν, άλλωστε, προετοίμασαν την «ύλη» της συζήτησης, η οποία θα γίνει σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον μετά την επί του πεδίου ύφεση της τουρκικής προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα.

Από εκεί και πέρα, τον πολιτικό διάλογο θα χειριστεί από μέρους της Ελλάδας η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον Τούρκο ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ, με το σχετικό ελληνοτουρκικό ραντεβού να δρομολογείται για τις 16 Οκτωβρίου. Παράλληλα, τα δύο υπουργεία Άμυνας θα συντονιστούν προκειμένου οι στρατιωτικές επιτροπές να επαναδρομολογήσουν τα ΜΟΕ τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εκκρεμεί και μια πρώτη κουβέντα που έχει γίνει μεταξύ του υπουργού Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Γιασάρ Γκιουλέρ για μια συνάντηση το επόμενο διάστημα. Φαίνεται, πάντως, ότι το στρατιωτικό μορατόριουμ θα συνεχίσει να ισχύει για το επόμενο ικανό διάστημα.

Κορωνίδα των ελληνοτουρκικών ραντεβού φέτος θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φαίνεται να μετατοπίζεται προς τις αρχές Δεκεμβρίου, υπό τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, όπου θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή με αρκετούς υπουργούς από κάθε πλευρά. Μάλιστα, φαίνεται ότι θα υπάρχουν αρκετά ώριμα projects προς υπογραφή από τους δύο ηγέτες από το «πακέτο» της θετικής ατζέντας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα