Στις 10:30 συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια

24.05.2024 / 7:10
olomeleia-boulis-4-7-23.jpg

Την τελευταία μεγάλη πολιτική μάχη στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ενόψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας στις 9 του ερχόμενου μήνα, δίνουν τα κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια, που αποτελεί παράλληλα και ένα πολιτικό κρας-τεστ των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, θα ξεκινήσει στις 10:30 με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί με αντίστροφη φορά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης (τελευταία μιλά η κ. Κωνσταντοπούλου).

Η πάγια διαδικασία περιλαμβάνει δύο κύκλους τοποθετήσεων από τους αρχηγούς και ολοκλήρωση της διαδικασίας με την τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του αναμένεται να αναφερθεί στη σημασία της ορθολογικής και επί του συγκεκριμένου τοποθέτησης για τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την οικονομία και την ακρίβεια αλλά και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας και της εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται επίσης να αναγνωρίσει τις δυσκολίες των πολιτών από την αύξηση των τιμών στα προϊόντα, καθώς και να επιμείνει στην στρατηγική ενίσχυσης των εισοδημάτων με τη μείωση της ανεργίας και των φόρων.

Ο κ. Μητοστάκης πάντως, θα επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις προτάσεις που έχει καταθέσει, στοχεύοντας στα μέτρα ελάφρυνσης των εισοδημάτων μέσω της μείωσης ή και κατάργησης σε ορισμένες περιπτώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Άλλωστε η ίδια η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κοστολογεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε 5,8 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να τονιστεί από τον κ. Μητσοτάκη.

Βουλή: Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την ακρίβεια
Στον αντίποδα, ο Σωκράτης Φάμελλος ως επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να εξαπωλύσει σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει στην έξαρση της ακρίβειας και του πληθωρισμού συνολικά.

Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα της κοστολόγησης του προγράμματος του, λέγοντας πως υπάρχει απόκλιση 1 δισ. ευρώ μεταξύ των στοιχείων που έδωσε το ΓΛΚ σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον χρονισμό της κατάθεσης στη Βουλή δικογραφίας κατά πρώην υπουργών της κυβέρνησης για το λεγόμενο μπάζωμα της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε αναμένεται να καταθέσει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής αμέσως μετά τη λαϊκή ετυμηγορία και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Διμέτωπος Ανδρουλάκη απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή κριτική αναμένεται να ασκήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης που κατηγορεί την κυβέρνηση για πληθωρισμό απληστίας αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο μέμφεται για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα