Στην τελική ευθεία για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο – Χατζηβασιλείου: Ενοχλείται η Τουρκία

29.12.2020 / 9:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
20201228-deltio21-ethniko-681x383

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μετά τη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει, καθώς η αιγιαλίτιδα ζώνη αποτελεί προέκταση του εδάφους, ενώ ενεργοποιείται η δυνατότητα άσκησης αντίστοιχου δικαιώματος και σε άλλες περιοχές.

«Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της Ελληνοϊταλικής Συμφωνίας οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών, της συμφωνίας Αθήνας-Τιράννων για την παραπομπή της αντίστοιχης Ελληνοαλβανικής-διαφοράς στην Χάγη, και της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Η διευθέτηση της ΑΟΖ αποτελεί τη μοναδική εκκρεμότητα με την Τουρκία, διαμηνύει σταθερά η Αθήνα, η οποία αναμένει αποδεδειγμένη σε χρόνο αποκλιμάκωση και αποχή της Άγκυρας από προκλητικές ενέργειες και εμπρηστική ρητορική.

Μιλώντας μετά το τελευταίο κυβερνητικό συμβούλιο της χρονιάς, ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα παντού.

«Κοιτάζουμε πάρα πολλά στοιχεία προκειμένου να δούμε εάν πληρείται αυτή η προϋπόθεση, να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Όλα σταθμίζονται, αξιολογούνται και μακάρι να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες ακόμα προκειμένου να πούμε ότι είμαστε εκεί για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε το Μάρτιο του 2016», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Χατζηβασιλείου: Η πίεση στην Άγκυρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία σαφώς ενοχλείται από την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, εξέφρασε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο Διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, σημειώνοντας ότι εάν συνυπολογίσουμε και την αγορά των γαλλικών Rafale τη στιγμή που η γείτονα βρίσκεται εκτός των F35, γίνεται αντιληπτό ότι η πίεση στην Άγκυρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

«Από εκεί και πέρα έχουμε άλλα δύο δεδομένα: τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που σαφώς ενοχλούν πολύ την γειτονική μας χώρα, αλλά και τον ορίζοντα του Μαρτίου της ΕΕ που για πρώτη φορά τίθεται όλη η ευρωτουρκική σχέση υπό σκληρό και αυστηρό έλεγχο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα