Στην Πάτρα με… Αλεξ(ή)σφαιρο σήμερα ο Τσίπρας

03.02.2023 / 7:30
1500

Η ανάδειξη της Αχαΐας σε ένα από τα πολιτικά και εκλογικά «οχυρά» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο της έλευσης του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην Πάτρα. Το στοίχημα είναι διπλό καθώς η παρουσία του στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έχει ως αποδέκτη τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τη συσπείρωση του κόμματος σε μία περίοδο όπου τα μηνύματα από την περιοχή είναι ετερόκλητα.

Το γεγονός ότι η Πάτρα και ο νομός γενικότερα έχει αναδείξει κατά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, μόνο σε δρόμο στρωμένο με «ροδοπέταλα» δεν οδηγεί καθώς η οργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομό εμφανίζεται τουλάχιστον κατώτερη των προσδοκιών και σε πολλές περιπτώσεις διχοτομημένη και τριχοτομημένη.

Η αίσθηση που υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο είναι πως οι πολίτες της Αχαΐας έχουν δώσει κατ’ επανάληψη αέρα στα «πανιά» του κόμματος της αριστεράς αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποθησαυρίστηκε ενώ καταγράφεται παντελής απουσία από τους μαζικούς χώρους και άλλους χώρους παρέμβασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον α’ και β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κραυγαλέα αδυναμία…

Την Κουμουνδούρου προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι παρά τα μεγάλα εκλογικά ποσοστά στο νομό, δεν αξιοποιήθηκε αυτή η αποδοχή ενώ υπήρξε αδυναμία παραγωγής τοπικοαυτοδιοικητικών στελεχών τα οποία θα μπορούσαν να σηκώσουν με αξιώσεις και ελπίδες νίκης το βάρος των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων για το Δήμο της Πάτρας και των υπόλοιπων αστικών κέντρων της Αχαΐας. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτό επιχειρήθηκε αυτό χτυπήθηκε από μέσα με τραγικά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που η έλλειψη προσώπων πρώτης γραμμής αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στον τρίτο δήμο της χώρας και σε μία από τις πιο νευραλγικές περιφέρειες , να αναζητήσει – με μανδύα την πολιτική των «συνεργασιών» – για μία ακόμα φορά σανίδα σωτηρίας μέσα από την στήριξη προσώπων τα οποία προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος παρά την μείωση της εκλογικής του δύναμη τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να έχει στελέχη με προφίλ και εκτόπισμα αρκετά μεγάλου βεληνεκούς στην τοπική κοινωνία.

Οι μεν και… δεν

Η συνύπαρξη των τάσεων και των στελεχών πρώτης γραμμής με «background» τις εθνικές εκλογές, είναι μία ακόμα βασανιστική παράμετρος καθώς σε πολλές των περιπτώσεων καταγράφεται χάσμα μεταξύ των προσώπων που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο με διακύβευμα την εκλογή. Δεν είναι τυχαία και δεν περνά πλέον απαρατήρητη η καταγραφή περιστατικών όπου οι συμπεριφορές παραπέμπουν σε κάτι από το «η ζωή μου, ο θάνατός σου…».

Χαρακτηριστικό των τριβών και των εντάσεων που υπάρχουν είναι το γεγονός, ότι εν δυνάμει υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα χαρακτηρίζουν «λαγούς» άλλων υποψηφίων πρόσωπα τα οποία ενδέχεται να μπουν στο ψηφοδέλτιο, κατηγορώντας τα ότι θα έχουν μοναδικό στόχο να τους κουβαλήσουν νερό στο μύλο της σταυροδοσίας.

Αναζητώντας «Ιφιγένειες»

Η αποτύπωση των δεδομένων λίγο πριν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου για τις εθνικές εκλογές αποτελεί ένα ακόμα πονοκέφαλο. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο κατά πόσο το δίδυμο Σία Αναγνωστοπούλου – Κώστας Μάρκου, παρά την κρίση που πέρασε η πολιτική τους σχέση, με στόχο το κοινό συμφέρον που είναι η επανεκλογή, θα τα βρει.

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι πως η υποψηφιότητα του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, συνοδευόμενη από το περί δικαίου αίσθημα – καθώς στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε εκλεγεί αλλά την έδρα την είχε καταλάβει ο Αλέξης Τσίπρας – παρουσιάζει ξεχωριστεί δυναμική με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η τέταρτη θέση του Γιώργου Κυριακόπουλου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αποτελεί και για τις προσεχείς εκλογές μια καλή «μαγιά», ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα σπ’ όπου «αλιεύει» αρκετές ψήφους θα καταφέρει να επανασυσπειρώσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις που είχε χάσει.

Η «ομπρέλα» πολύ θα ήθελε να δει να πραγματοποιούν «υψηλές» πτήσεις σε περίπτωση που θα επιλεγούν η Αγγελική Τσονάκα και ο περιφερειακός σύμβουλος – πρώην αστυνομικός διευθυντής Κώστας Κόντης, ενώ στο «κάδρο» πάντα είναι Νίκος Κοτρωνιάς ο οποίος ωστόσο θεωρείται πως είναι στο άρμα των προεδρικών. Ανοιχτό παραμένει ακόμη, δε, το σενάριο της υποψηφιότητας του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Άρη Ανδρικόπουλου.

Η Γιώτα Παναγοπούλου από τους εμποροϋπαλλήλους, η γιατρός και σύζυγος τους πρώην υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Δ.Ε. Δ. Κωστακιώτη, Ελένη Αδαμοπούλου – Κωστακιώτη, η Μαργαρίτα Καραγεώργου, η Μαρία Στέφου, αποτελούν επίσης τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται ως προτεινόμενα στη λίστα που έχει σταλεί στην Αθήνα.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί αυτή του Θέμη Μπάκα, προέδρου του Πανελλαδικού Δικτύου E Real Estates ο οποίος εάν επιλεγεί θα εκπροσωπεί τον κεντροδεξιό χώρο με το άνοιγμα προς αυτόν να θεωρείται αναγκαίο. Για την εκπροσώπηση των μικρομεσαίων του νομού ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών» Γιώργος Ρώρος είναι αυτός που ενδεχομένως θα κληθεί να εκπροσωπήσει τον χώρο, ενώ Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερη φόρτιση και τοξικότητα θα βρεθούν πρόσωπα αποφασισμένα να μπουν στη διαδικασία της έκθεσης και της συμμετοχής σε έναν συνδυασμό όπου τα πάντα καθορίζονται από παράγοντες οι οποίοι έχουν λάβει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις για το ποιοι θα εκπροσωπούν την Αχαΐα στη Βουλή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα