Στην Εθνική Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση παραπέμπεο η κυβέρνηση για τις καταργήσεις τμημάτων του ΑΕΙ της Πάτρας

27.03.2021 / 20:06
panepistimio-patron-2

Το… μπαλάκι στη νέα Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), για την επικύρωση της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που αφορά την αναδιάρθρωση των σχολών του, ρίχνει ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.
Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Δευτέρα η Σύγκλητος ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ειδικότερα επί των 51 παρόντων (το σύνολο της Συγκλήτου χωρίς καμία απουσία), 45 ψήφισαν υπέρ, 3 λευκά και 3 ψήφισαν κατά. Αυτό σημαίνει ότι, το Πανεπιστήμιο αποφάσισε τα εξής:
α) αναδιοργάνωση της Γεωπονικής Σχολής με μεταφορά του Τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι και συγχώνευσή του με άλλα δύο τμήματα ώστε να δημιουργηθεί ένα Τμήμα με έδρα το Μεσολόγγι,
β) μετακίνηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος από την Πολυτεχνική Σχολή στην Γεωπονική,
γ) απορρόφηση του Τμήματος Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο από το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας που σήμερα εδρεύει στο Αγρίνιο και η μεταφορά του νέου Τμήματος στην Πάτρα και
δ) η μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.
Η απόφαση έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και από τους κατά τόπους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, που θίγονται από τις αποφάσεις.

«Δεν μου επιτρέπεται να επέμβω»
«Η πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τον Στρατηγικό Σχεδιασµό της Ακαδηµαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης, ο οποίος περιέχει και την αναδιάρθρωση του χάρτη τμημάτων στη Δυτική Ελλάδα, θα εξετασθεί βάσει επιστημονικών κριτηρίων από την Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το Υπουργείο έχει εποπτικό ρόλο. Δεν μου επιτρέπεται να πάρω θέση και να επέμβω για τον αν τα κριτήρια με βάση τα οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις είναι σωστά ή όχι», δηλώνει στο «Νεολόγο», ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.
Λαμβάνει μέρος στην όλη διαδικασία με εποπτικό ρόλο, θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνει μια συνολική αξιολόγηση, σε πανελλαδικό επίπεδο και με συγκεκριμένους άξονες, ως προς τον ακαδημαϊκό χάρτη. Κάποιοι από αυτούς τους άξονες είναι, η αποδεδειγμένη ή μη συμβολή των τμημάτων στις τοπικές κοινωνίας και στη χώρα, η απορρόφηση σε θέσεις εργασίας, η αντοχή των πανεπιστημίων σε οικονομικό επίπεδο, όπως και στον τομέα του προσωπικού, που αναμφιβόλως χρειάζεται ενδυνάμωση.
«Με ρωτούν πολλοί ‘ποιος νομοθετεί τελικά; Το πανεπιστήμιο ή το Υπουργείο;’». Εγώ απαντώ πως θα πρέπει να καταλήξουμε στο τι θέλουμε. Αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια που θα αποφασίζουν με επιστημονικά κριτήρια ή να παρεμβαίνουμε σε κάθε επίπεδο; Όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Υπουργός του στην Παιδεία κ. Γαβρόγλου. Θέσπιζαν πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς καθηγητές, εγκαταστάσεις, εστίες, εστιατόρια και προοπτική. Επί χούντας είχαμε σε κάθε πόλη γυμναστήριο και σε κάθε χωριό γήπεδο. Στη δεκαετία του ’80 σε κάθε νομό κι ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Πρέπει να γίνει μια γενικότερη συζήτηση για να δούμε που βρισκόμαστε στη χώρα», προσθέτει ο κ. Συρίγος.

«Κυρίαρχος ο ρόλος των πανεπιστημίων»
Επίσης, ο υφυπουργός Παιδείας, υποστηρίζει: «Όλοι θέλουν αλλαγές, αλλά να μην ξεκινούν από αυτούς. ‘Ναι έχετε δίκιο, να γίνουν αναδιαρθρώσεις αλλά να ξεκινήσουν από αλλού’, λένε. Γνωρίζω πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει συμβάλει με γενναίο τρόπο στο πανεπιστήμιο. Είναι ο βασικός του αιμοδότης. Καταλαβαίνω πως και οι τοπικές οικονομίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους φοιτητές, αλλά προέχει η επιστημονικότητα. Θέλουμε πανεπιστήμια που να έχουν αποκλειστικό και κυρίαρχο ρόλο σε θέματα επιστημονικού ενδιαφέροντος».

Το… «καθηγητικό λόμπι»
Αξίζει να σημειωθεί και μία παράμετρος, σημαντική. Για πολλούς, «το καθηγητικό λόμπι που δεν θέλει να ταξιδεύει εκτός Πατρών αποφασίζει αλλαγές συγκεντρωτικού τύπου», στις οποίες αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες, αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποί τους, βουλευτές, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει στηρίξει σημαντικά, σύμφωνα με τα στελέχη της, το πανεπιστήμιο.

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας»
Την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Υπογραμμίζει δε την ανάγκη διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και να διαμορφώνονται οι συνθήκες μίας κοινής πορείας προς ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.
«Θυμάμαι μία έκφραση του κυρίου Πρύτανη σε ένα προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Μπορεί στον τίτλο του να αποκαλείται Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά στην πραγματικότητα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας”. Αυτή ακριβώς η έκφραση συμπυκνώνει και τα δικά μας πιστεύω. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές».
Επιπροσθέτως, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως «η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να στηρίξει όλα τα δίκαια αιτήματά του και την ανάπτυξη κάθε γνωστικού αντικειμένου που το ίδιο επιθυμεί. Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα εξορθολογίσουν τη λειτουργία του και θα ενισχύσουν την ποιότητα των σπουδών. Μόνο που αυτός ο εξορθολογισμός πρέπει να είναι συνολικός. Και τελικά να μην υπακούει σε σειρήνες περιορισμού, αφαιρέσεων και συρρίκνωσης, αλλά να υπηρετεί τον στόχο ενός μεγάλου, ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα