Στην εκκίνηση οι εκπτώσεις – Ξεκινούν την Δευτέρα 5 Ιουλίου

04.07.2021 / 9:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ekptoseis

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από τις καλοκαιρινές εκπτώσεις και ήδη οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει, τις διερευνητικές βόλτες στην αγορά, χαζεύοντας τις βιτρίνες και «βάζοντας στο μάτι», τα είδη που θέλουν να αγοράσουν, σε χαμηλότερη τιμή. Στις εκπτώσεις «ποντάρουν» και οι καταστηματάρχες όμως, αφού η αγορά, μέχρι σήμερα κινείται υποτονικά και το τέλος του λοκντάουν δεν έφερε αύξηση της κίνησης στα εμπορικά, με τις υποχρεώσεις των εμπόρων να «τρέχουν». Ηδη, μάλιστα πολλά καταστήματα έχουν ξεκινήσει τις προσφορές.
Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν νωρίτερα και συγκεκριμένα την Δευτέρα 5 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και τα τέλη Αυγούστου.
Οδηγίες για τις επιχειρήσεις
Σημειώνεται πως οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οδηγίες για τους καταναλωτές

• Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό και τις οικονομικές μας δυνατότητες. Εάν είναι δυνατόν, καταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη που θέλουμε να προμηθευτούμε και δεν αγοράζουμε υπό πίεση.
• Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και, κυρίως, τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κλπ. σε σχέση με το οικογενειακό μας εισόδημα.
• Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε: Μπορεί να είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κλπ. Σε περίπτωση που ένα προϊόν είναι ελαττωματικό, μπορούμε να ζητήσουμε από το κατάστημα αντικατάσταση ή επιστροφή ή επισκευή του. Αυτό δεν ισχύει, αν η ελκυστική τιμή του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή μας.
• Συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου προϊόντος του καταστήματος (προϊόν – κράχτης) ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται γενικώς και αορίστως στις βιτρίνες και δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει.
• Κρατάμε πάντοτε την απόδειξη αγοράς: Θα τη χρειαστούμε στην περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα