Στην «Ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ το Βραβείο Γκονκούρ 2020

05.12.2020 / 11:38
le-tellier-herve

Η ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς εξαιτίας του κορωνοϊού δεν έλαβε χώρα το πατροπαράδοτο γεύμα στο εστιατόριο Drouant που είναι βέβαια κλειστό. Έτσι, ο Ερβέ Λε Τελιέ, που έχει σπουδάσει μαθηματικά και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, δεν είχε την ευκαιρία να βγει στο μπαλκονάκι με το βιβλίο του ανά χείρας, ως είθισται.

Στην τελική ψηφοφορία της επιτροπής του βραβείου, ο 63χρονος Λε Τελιέ επικράτησε 8-2 του Maël Renouard που ήταν υποψήφιος με το βιβλίο L’Historiographe du royaume, εκδόσεις Grasset.

Γεννήθηκε το 1957 και ζει στο Παρίσι. Έχει γράψει μυθιστορήματα («Ο κλέφτης της νοσταλγίας», «Ινουκσούκ»), διηγήματα («Οι σονάτες των μπαρ», «Μερικοί σωματοφύλακες»), καθώς επίσης και πολύ σύντομα κείμενα, μεταξύ αφορισμού και άσκησης ύφους («Όλα τα μανιτάρια τρώγονται», «99+1 απόψεις για την Τζοκόντα»). Δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή, «Zindien», αφιερωμένη στον μοναχογιό του Μελβίλ. Συγγράφει λιμπρέτα για όπερες και είναι μέλος του OULIPO (Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας), μια ομάδα που συγκεντρώνει μαθηματικούς και συγγραφείς και ιδρύθηκε το 1960 από τον Raymond Queneau και τον Francois Le Lyonnais. Στο βιογράφικό του γράφει ότι του αρέσουν οι μελαχρινές γυναίκες, τα μακαρόνια al dente και το κόκκινο κρασί, όχι κατ’ ανάγκην με αυτή τη σειρά.

Το βραβευμένο βιβλίο

Η Ανωμαλία ξεκινά με την παρουσίαση των ηρώων του βιβλίου που είναι όσοι και τα κεφάλαιά του. Κεφάλαια που κάθε ένα είναι γραμμένο σύμφωνα με τους υφολογικούς κώδικες διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών, από το θρίλερ ως το ψυχολογικό μυθιστόρημα και τη λογοτεχνία της ενδοσκόπησης. Η Ανωμαλία είναι ένα γεγονός που συμβαίνει λίγο πιο μπροστά στον χρόνο, τον Μάρτιο 2021 κατά τη διάρκεια μιας πτήσης Παρίσι – Νέα Υόρκη και είναι το γεγονός αυτό που ενώνει όλα τα πρόσωπα. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα