Στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

12.12.2022 / 17:08
318658025_492691496301510_2332987368588920162_n

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, στα εγκαίνια της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αυτοδιοικήσεως, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας και Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, καθώς και τοπικοί παράγοντες.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επισήμανε:

«Κυρίες και κύριοι,

Αδημονώ κι εγώ να δω ακριβώς τι δημιουργήθηκε εδώ χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια της ομάδας που το δημιούργησε. «Όρα το μέλλον» λοιπόν και συμπληρώνω: «Χτίσε το μέλλον και κάνε γρήγορα, μη χάνεις χρόνο, γιατί το μέλλον είναι εδώ». Και ποιο είναι το μέλλον για την Πολεμική Αεροπορία, εκτός από τη γενική εικόνα των γεωπολιτικών αναταράξεων κι ενός περιβάλλοντος που αυξάνεται ως προς τη συνθετότητα και την επικινδυνότητα των απειλών και των προκλήσεων;

Το μέλλον είναι ασφαλώς τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, η δικτυοκεντρικότητα (δηλαδή η επεξεργασία ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών πολυσύνθετων, πολυεπίπεδων, κυρίως από το χρήστη δηλαδή το χειριστή του αεροσκάφους), είναι επομένως η νέα ψηφιακή εποχή.

Είναι η διακλαδικότητα, δηλαδή η ανάγκη και δυνάμει αυτής της ευχέρειας επεξεργασίας περισσότερης πληροφορίας, η ανάγκη συνεργασίας με άλλα μέσα άλλων κλάδων προς την επίτευξη βέβαια του ίδιου σκοπού στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής.

Είναι η νέα εποχή στην αεροπορική εκπαίδευση, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτίως εδώ της Ανδραβίδας, η Βάση που δημιουργείται και τα νέα μέσα, οι νέες δυνατότητες που θα εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό περίπου είναι το μέλλον που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Θέλω να εκφράσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν εξαντλώντας τη δημιουργικότητά τους, την ευφυΐα τους, την επινοητικότητά τους, τον επαγγελματισμό τους, για να προστεθούν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες με τη δημιουργία αυτής της Mοίρας Θετικής Εκπαίδευσης και τους εξομοιωτές. Όχι μόνο γιατί επέδειξαν, θα έλεγα, όλο το ταλέντο, όλα τα προτερήματα των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, όχι μόνο γιατί δημιούργησαν δυνατότητες από την Πολεμική Αεροπορία για την Πολεμική Αεροπορία. Όχι μόνο γιατί ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της νέας αυτής εποχής, αλλά και γιατί το έκαναν με δικά τους μέσα, στην ουσία εξοικονομώντας πόρους οι οποίοι αναπόφευκτα θα αναδιοχετευθούν πάλι στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή και μόνο η πρωτοβουλία γι’ αυτούς και μόνο τους λόγους είναι αξιέπαινη, δείχνει όμως πάνω απ’ όλα ότι η Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν και με τις δικές τους δυνατότητες, να επαυξάνουν τις δικές τους δυνατότητες.

Επομένως, αυτό τουλάχιστον σε εμένα προσωπικά αλλά είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και τη Στρατιωτική Ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΑ, όλους όσοι συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μας λοιπόν αποδεικνύει ότι αξίζει απόλυτα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Αυτό το οποίο από την αρχή αποτέλεσε τουλάχιστον το δικό μου “mission statement”, δηλαδή δική μου δήλωση όσον αφορά το περί τίνος πρόκειται ακριβώς ο ρόλος μου, το αξίωμά μου, η αποστολή μου εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγχαρητήρια σε όλους, συνεχίστε έτσι, συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο, τον ίδιο επαγγελματισμό, την ίδια δημιουργικότητα και ευφυΐα, προσαρμοστικότητα, πείτε το όπως θέλετε, να δουλεύετε για να επαυξάνετε συνεχώς τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Κι εμείς από την πλευρά μας ως Πολιτική Ηγεσία, ως Στρατιωτική Ηγεσία, θα αισθανόμαστε και υπερήφανοι για σας, αλλά και επιπλέον υποχρεωμένοι να εργαζόμαστε από τη δική μας σκοπιά για να βοηθούμε εσάς. Επαναλαμβάνω να βοηθούμε εσάς να κάνετε όσο καλύτερα μπορείτε τη δουλειά σας, προφανώς επ’ ωφελεία της Πατρίδας.

Να είστε καλά, ο Αρχάγγελος πάντα στα φτερά σας. Κι επειδή «συν Αθηνά και χείρα κίνει», καλό είναι εκτός από τον Αρχάγγελο να συμβάλλετε κι εσείς με τις δικές σας δυνατότητες στην επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Και πάλι συγχαρητήρια».

Μετά την τελετή εγκαινίων της Μοίρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ σήμερα βρισκόμαστε εδώ που είναι ουσιαστικά το «φυτώριο» των αυριανών μαχητών του Αιγαίου που καθημερινά υπερασπίζονται τον ελληνικό ουρανό. Αυτό το έργο τι μπορεί να σημαίνει για την αποτροπή στις καθημερινές προκλήσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σπουδαίο αυτό το έργο! Σήμερα είναι άλλη μια μέρα σημαντική για την Πολεμική Αεροπορία, στις πολλές σημαντικές μέρες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.

Εγκαινιάσαμε εδώ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΑ, τη Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης εδώ στο ΚΕΑΤ, στην Ανδραβίδα, όπου και μόλις είχα την ευκαιρία, την εμπειρία μάλλον, να δούμε τους νέους Ικάρους να εκπαιδεύονται στους προσομοιωτές αυτού του κέντρου.

Προσομοιωτές που δημιουργήθηκαν με πρόνοιες και δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Δηλαδή, όλο αυτό είναι κατασκευασμένο από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, τους χειριστές των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, κι αυτό μόνο κάνει το επίτευγμα ιδιαίτερα σημαντικό από μόνο του. Για να μην πω για την εξοικονόμηση κόστους, τις οικονομίες κλίμακος, τη δυνατότητα που για μια ακόμα φορά απέδειξε η Πολεμική Αεροπορία, να επεκτείνει τις δυνατότητές της σε μία εποχή σύνθετη με προκλήσεις που εντείνονται σε πολυπλοκότητα, σε επικινδυνότητα ενδεχομένως. Η Πολεμική Αεροπορία αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις με δικές τους δυνατότητες επαυξάνουν τη συνολική τους αποτρεπτική ικανότητα.

Εδώ λοιπόν εκπαιδεύονται οι νέοι πιλότοι που θα στελεχώσουν τα νέα μέσα ενδεχομένως, αλλά και τα υπάρχοντα της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με στοιχεία των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς εδώ. Είναι η διακλαδικότητα για την οποία λέμε πολλά, την αποδεικνύουν όμως στην πράξη τα στελέχη.

Νέα εποχή λοιπόν, νέα μέσα, νέο εκπαιδευτικό κέντρο, νέες έννοιες, όπως η δικτυοκεντρικότητα, η δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιου όγκου πληροφοριών από το χειριστή στην πλατφόρμα του, δηλαδή το αεροσκάφος, η δυνατότητα της επαύξησης της διακλαδικότητας, δηλαδή της συνεργασίας με βάση αυτό τον όγκο πληροφοριών με στοιχεία των υπόλοιπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη νέα εποχή για μια ακόμη φορά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία εν προκειμένω, δίνουν το «παρών» και αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και αν προκύψει.

Ασφαλώς οφείλονται συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτού του Κέντρου. Θα έλεγα ότι δεν είχαν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να θέσουν σε λειτουργία τη δημιουργικότητά τους, την επινοητικότητά τους με τον επαγγελματισμό, το ταλέντο και την ποιότητα που τους διακρίνει και να δημιουργήσουν κάτι με πενιχρά σχεδόν μέσα, μηδαμινά οικονομικά, από την Πολεμική Αεροπορία για την Πολεμική Αεροπορία.

Πραγματικά αισθανόμαστε υπερήφανοι αλλά και κάπως περισσότερο ασφαλείς όταν βλέπουμε αυτές τις προσπάθειες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μου και κάτι ακόμα. Μιας και πλησιάζουμε προς τις γιορτές συνήθως βλέπουμε ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, συνήθως ηρεμεί. Παρ’ όλα αυτά εχθές είδαμε και ακούσαμε τον Πρόεδρο της Τουρκίας να μιλά για τυφώνες, για πλήγματα στην Αθήνα αν δεν κάτσουμε ήσυχα κλπ. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι δεν περιμένουμε να παύσει η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτή την επιθετική ρητορική, αυτή την εχθρική ρητορική απέναντι στη χώρα μας.

Θεωρώ ότι το προεκλογικό κλίμα στη γείτονα παίζει το ρόλο του, δεν είναι όμως μόνο αυτό ασφαλώς, η αιτία αυτής της ρητορικής έξαρσης. Κι ασφαλώς εμείς δεν επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τόνο, αν και εμείς έχουμε μπει σε ένα προεκλογικό κλίμα και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εχθρική προς τη γείτονα ρητορική για να προσελκύσουμε ψήφους ο καθένας για το κόμμα του. Δεν το κάνουμε όμως διότι επιλέγουμε να είμαστε νηφάλιοι και να κάνουμε τη δουλειά μας.

Η δουλειά μας είναι να δυναμώνουμε τη χώρα μας. Ίσως κι αυτή η ενδυνάμωση της συνολικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να προξενεί έναν πρόσθετο εκνευρισμό στους γείτονες.

Έχω πει κι άλλες φορές και το ξαναλέω ότι το θέμα είναι ότι θα δυναμώσει και άλλο η Ελλάδα, θα δυναμώσουν και άλλο οι Ένοπλες Δυνάμεις οπότε ας είμαστε προετοιμασμένοι για επίδειξη αυτού του εκνευρισμού σε κάθε περίπτωση. Αυτό δεν μας αποτρέπει από το να συνεχίσουμε όλοι σε αγαστή συνεργασία, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου να κάνουμε τη δουλειά μας. Και η δουλειά μας δεν είναι άλλη από το να δίνουμε τα μέσα και τις δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν αυτές όπως ξέρουν καλά τη δουλειά τους.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ: Επειδή μιλήσατε για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ της Καλαμάτα, κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάτι νεώτερο σχετικώς με την παραλαβή εκπαιδευτικών αεροσκαφών νέας γενιάς;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, θα έρθει μάλλον προς την άνοιξη το πρώτο εκπαιδευτικό, εκπαιδευτικό 5ης γενιάς ώστε να αντιστοιχίζεται η εκπαίδευση για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς που θα στελεχώσουν μια μέρα οι Ίκαροι με αντίστοιχα εκπαιδευτικά 5ης γενιάς. Γιατί αυτά που είχαμε μέχρι πρότινος και των οποίων ο προσδόκιμος βίος τελειώνει απότομα στο τέλος του χρόνου σίγουρα δεν ήταν 5ης γενιάς.

Στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα