Στη Σελήνη η αποστολή Artemis 1 της NASA

21.11.2022 / 18:08
artist-orion-moon2_252863_353071_type13262

αποστολή Artemis 1 της NASA έφτασε στον προορισμό της, πέντε ημέρες μετά την ιστορική εκτόξευσή της από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ηρομποτική αποστολή αποτελεί σημαντικό επίτευμα καθώς ανοίγει τον δρόμο για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη.

Η κάψουλα Orion έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 (ώρα Ελλάδας). Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι εμβληματικές αποστολές Apollo 11, 12 και 14 κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70.

Χάθηκε για λίγο η επαφή με τη Γη

Η επαφή με τη Γη χάθηκε για 34 λεπτά καθώς το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι, στην σκοτεινή του πλευρά, και η NASA περιμένει για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση εικόνων που θα έχει συλλέξει. Με την ολοκλήρωση της μανούβρας του το Orion θα «πιαστεί» από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και θα τεθεί σε τροχιά γύρω της.

«Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκεφτόμασταν και μιλούσαμε για πολύ, πολύ καιρό», είπε ο διευθυντής πτήσης Zeb Scoville ενώ περίμενε να ξαναυπάρξει η επαφή.

Έβγαλε σέλφι

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από την αποστολή Artemis . Πρόκειται για ξεχωριστή φωτογραφία αφού το Orion έβγαλε μια… σέλφι που το δείχνει σε οριζόντια θέση. Τη φωτογραφία κατέγραψε την τρίτη μέρα της αποστολής μια από τις κάμερες του σκάφους που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, στο σημείο που βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Στη Σελήνη η αποστολή Artemis 1 της NASA 2

Το επίμενο ορόσημο θα είναι στις 26 Νοεμβρίου, όταν το σκάφος θα φτάσει τα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη και θα έτσι το ρεκόρ απόστασης του Apollo 13. Κανένα όχημα σχεδιασμένο για ανθρώπους δεν έχει φτάσει ποτέ τόσο μακριά.

Στη συνέχεια το Orion θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου. Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, η αποστολή θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα. Τουλάχιστον έναν χρόνο μετά, το 2025, η αποστολή Artemis III θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα