Στη Ρωσία έχουν τοποθετηθεί 110 μνημεία του Στάλιν και ο αριθμός τους αυξάνεται

02.10.2023 / 20:25
ka 52

Στην Ρωσία έχουν ήδη τοποθετηθεί 110 μνημεία προς τιμήν του σοβιετικού δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν. Τα 95 εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί την περίοδο της διακυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ οι ρυθμοί κατασκευής μνημείων του Στάλιν διπλασιάσθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία παρουσιάζει ο ιστότοπος «Mozem obiasnit».

Ο ιστότοπος έχει καταρτίσει πλήρη κατάλογο με τα μνημεία του Στάλιν που έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους (με εξαίρεση τα μουσεία). Σύμφωνα με τον κατάλογο, μόνο το 9% των μνημείων του Στάλιν είχαν εγκατασταθεί κατά την σοβιετική περίοδο, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους εμφανίσθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, τα χρόνια δηλαδή της διακυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χθες στην περιοχή Τβερσκάγια, στην θέση του μνημείου των θυμάτων των σταλινικών διώξεων, τοποθετήθηκε η προτομή του Στάλιν και μιας σειράς άλλων σοβιετικών ηγετών. Όσοι τοποθέτησαν την προτομή ισχυρίζονται ότι είναι μέρος κάποιας έκθεσης, αλλά δεν κατέστη προς το παρόν σαφές αν η προτομή αυτή θα είναι μόνιμη. Η προτομή αυτή είναι η τέταρτη που τοποθετείται στην Ρωσία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα ο ιστότοπος Mozem obiasnit επισημαίνει ότι τα εγκαίνια κάθε τέτοιου μνημείου γίνονται υπό τις ιαχές συνθημάτων της πολεμικής προπαγάνδας.

Στην δεκαετία του 1990 είχαν αναγερθεί μόνο πέντε μνημεία του Στάλιν. Επί Πούτιν τοποθετούνται περίπου τέσσερα μνημεία τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας (στην οποία επίσης υπάρχει μνημείο του Στάλιν , αλλά δεν αναφέρεται στον κατάλογο).

Η τριάδα των περιοχών ως προς τον πληθυσμό τους όπου υπάρχουν προτομές του Στάλιν είναι η Βόρεια Οσετία, το Νταγκεστάν και η Γιακουτία. Τα μνημεία κατά κανόνα δεν ανεγείρονται στις κεντρικές πλατείες ή οδούς, Χαρακτηριστικό μνημείο του Στάλιν θεωρείται η προτομή, που τοποθετείται με πρωτοβουλία κάποιων ατόμων ή οργανώσεων όπως είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ συχνά τοποθετούνται στον περίβολο μουσείων ή ιδιωτικών κτημάτων. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά μνημεία του Στάλιν τοποθετούνται με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών ενώ στα εγκαίνιά τους παρίστανται δημόσιοι παράγοντες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα