Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται η είσοδος 11.720 εργατών γης

15.04.2023 / 11:45
koronoios_horafia_elleipsi_frouton_lahanikon

Οι παραγωγοί ευελπιστούν ότι με τους εποχιακούς εργαζόμενους δεν θα μείνει η σοδειά τους στα χωράφια

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΟΤΟ: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται μας επιβάλλει να συζητήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στη βάση των πραγματικών αναγκών», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος

Καθώς τα χωράφια της Δυτικής Αχαΐας ξεμένουν από εργατικά χέρια, η είδηση ότι στην πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται «πράσινο φως» για την εισαγωγή 168.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες την περίοδο 2023-24, έρχεται να αναθερμάνει τις ελπίδες των παραγωγών της περιοχής, ότι η σοδειά δεν θα σαπίσει το χωράφι. Για τη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται ανώτατο όριο αδειών στις 11.720, εκ των οποίων οι 10.000 αφορούν εποχικούς εργάτες γης, ενώ προβλέπονται και 440 άδειες για εξαρτημένη εργασία εργατών γης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η άλλη ειδικότητα με τις περισσότερες θέσεις 650 είναι αυτή των οικοδόμων και ακολουθούν οι αλιεργάτες 350.

Μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών γης στον κάμπο της Αχαΐας και της Ηλείας και κυρίως στους αγρότες που έχουν μεγάλες εκτάσεις. Για αυτό και όπως επισημαίνει ο κ. Βεσκούκης το ενδιαφέρον των παραγωγών είναι έντονο για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατών, τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Ηλεία, καθώς η συγκομιδή της πατάτας και της φράουλας έχει ξεκινήσει. Χρειαζόμαστε χέρια γιατί ειδικά φέτος η παραγωγή είναι μεγάλη και μένει στο χωράφι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου. 

Όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, για να φτάσουμε στον ορισμό των αριθμό των εργατών γης από τρίτες χώρες, προηγήθηκαν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διαβουλεύσεις στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Πάτρα, Πύργος, Μεσολόγγι) τον Οκτώβριο του 2022, σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης των αναγκών σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος των εργατών γης στην αγροτική οικονομία. Η καταγραφή των αναγκών βασίζεται σε νόμο (Κ.Υ.Α.) που καθορίζει τον ανώτατο αριθμό θέσεων απασχόλησης για διάφορες ειδικότητες και κατηγορίες εργασίας, εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο και μπορεί να προβλέπει προσαύξηση έως 10% για απρόβλεπτες ανάγκες. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Επιχειρηματιών, των Αγροτικών Ενώσεων, των Συλλόγων Εμπορικών Συλλόγων και άλλων φορέων.

Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται προσαύξηση του ανώτατου αριθμού θέσεων έως δέκα τοις εκατό (10%),ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Στη συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Επιχειρηματιών από τον κλάδο του Τουρισμού, των Αγροτικών Ενώσεων και Συλλόγων Εμπορικών Συλλόγων και άλλοι φορείς.

Όπως σημειώνει ο κ. Βασιλόπουλος: «Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια και αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα για το ανθρώπινο δυναμικό της Δυτικής Ελλάδας τις ανάγκες των φορέων σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται μας επιβάλλει να συζητήσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στη βάση των πραγματικών αναγκών και των αντικειμενικών δεδομένων, όπως αυτά προκύπτουν από τους επίσημους δείκτες απασχόλησης και τις καταγεγραμμένες ανάγκες των παραγωγικών φορέων, των επιμελητηρίων, των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, των συλλογικών φορέων των αγροτών. Η Περιφέρεια θεώρησε πολύ σημαντική την συμμετοχή και την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να γίνει έγκαιρα ο προγραμματισμός και η καταγραφή σε ανθρώπινο δυναμικό. Από τους παρισταμένους έγινε η καταγραφή των αναγκών και τονίστηκε η έλλειψη σε εργατικά χέρια, ένα πρόβλημα που απασχολεί κυρίαρχα τον πρωτογενή τομέα, τον κλάδο του τουρισμού και τον κατασκευαστικό κλάδο.  

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπεται η είσοδος 11.720 εργατών γης 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα