Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά: Ό,τι δεν αγαπούμε, δεν υπάρχει

22.12.2020 / 8:30
5455454

Του Δημήτρη Τουλάτου

Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά: Ό,τι δεν αγαπούμε, δεν υπάρχει 3

«Θα πρέπει να περάσουν, νομίζω, πολλά χρόνια για να βρεθεί ένας άνθρωπος που να έχει τέτοια εμπειρία της γλώσσας µας.

Την ήξερε πέρα ως πέρα, ως την πιο παράμερη γωνιά της, αρχαία, μεσαιωνική, ιδιωματική, σε κάθε της απόχρωση, σε κάθε της τόνο.»

Αυτά γράφει ο Γιώργος Σεφέρης, προλογίζοντας το βιβλίο του Κωστή Παλαμά «Ο δωδεκάλογος του γύφτου»

Το 2018 ο εθνικός μας ποιητής «επέστρεψε» στην πόλη μας και το σπίτι που γεννήθηκε το 1859. Ένα σπίτι που έζησε όλες τις στιγμές ακμής και παρακμής της Πάτρας και σαν από θαύμα στέκει σήμερα και πάλι περήφανο και φιλόξενο.

Χρειάστηκε η καταλυτική παρέμβαση ενός απρόσμενου σωτήρα από την άλλη άκρη της γης, του κ. Αθανασίου Στεφανόπουλου, ώστε με τρόπο αθόρυβο και αποτελεσματικό, μέσα σε λίγα χρόνια η Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά να γίνει πραγματικότητα.

Έτοιμη να προβάλει το έργο του ποιητή, αλλά και να δημιουργήσει νέες αξίες πολιτισμού εμπνεόμενη από αυτό.

Ήδη η «Στέγη» έχει να παρουσιάσει σημαντικές δράσεις, εκδηλώσεις και εκδόσεις, αλλά και έναν Πανελλήνιο Ποιητικό διαγωνισμό σε εξέλιξη.

Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον κ. Σωτήρη Νικολακόπουλο, Ποιητή Δοκιμιογράφο, μέλος του κύκλου Ποιητών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, που έχει την ευθύνη για τα λογοτεχνικά και ποιητικά δρώμενα στης Στέγης

Το 2014 ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος αποφασίζει την αγορά και διάσωση της οικίας του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Μιλήστε μας λίγο για τον άνδρα και την απόφασή του.

Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά: Ό,τι δεν αγαπούμε, δεν υπάρχει 4

Το Νοέμβριο του 2014 αγόρασε το ερειπωμένο οίκημα ο Αθανάσιος Δ. Στεφανόπουλος, η έμπνευση και οι κατευθύνσεις του όποιου καθόρισαν από την αρχή την τύχη του εγχειρήματος. Κυρίαρχος στόχος του κύριου Στεφανόπουλου υπήρξε η δυναμική παρουσίαση του έργου του ποιητή και όχι μόνον η μουσειακή συντήρηση της μνήμης του. Για τον σκοπό αυτό αποκαταστάθηκε η οικία με απόλυτο σεβασμό της εξωτερικής και εσωτερικής φυσιογνωμίας της και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα μέσα έρευνας και μελέτης. Παράλληλα ιδρύθηκε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία  «ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» για τη διατήρηση και λειτουργία της, όπου προεδρεύει ο ίδιος ο Δωρητής. Είναι δε  ο φορέας που διαχειρίζεται την οικία του Ποιητή στην Πάτρα και υποστηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις που συνδέονται με αυτήν. Δηλαδή υλοποιεί το όραμα του Αθανάσιου Στεφανόπουλου,

Με το άνοιγμα της Στέγης τον Ιανουάριο του 2018 οι δραστηριότητές της αναπτύσσονται σε πολλά επίπεδα:

Μελέτη και διάδοση του έργου του ποιητή, υποστήριξη εκδοτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, ενθάρρυνση και προώθηση νέων ερευνητών και λογοτεχνών με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τη συνεργασία με ιδρύματα και εταιρείες με κοινούς σκοπούς.

Γίνονται ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις και εκθετήρια του κτηρίου, με θέμα τη ζωή και το έργο του ποιητή, υλικό για την Πάτρα της εποχής, αλλά και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Οι μέχρι σήμερα δράσεις του ιδρύματος είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα όπως μερικές από αυτές

Με την έναρξη δεκάδες σχολεία και ομάδες από φορείς, συλλόγους κλπ της Αχαΐας, έχουν επισκεφθεί και ξεναγηθεί στο κτήριο

 Έχουν οργανωθεί πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και εκδόσεις βιβλίων Πατρινών ποιητών και συγγραφέων

Με την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών διοργάνωσε από κοινού, ημερίδα με Θέμα ‘’Η Λογοτεχνία στην διαδρομή της από την Πάτρα’’ όπου τιμήθηκαν για τη προσφορά τους στα γράμματα καταξιωμένοι Πατρινοί, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος κυρίου Στεφανόπουλου

Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει επιτρέψει στη Στέγη να φιλοξενήσει επισκέπτες, εκθέσεις εκδηλώσεις κλπ Με την επιστροφή στην κανονικότητα, τι δυνατότητες θα έχουν επισκέπτες και κοινό;

Ότι περιέγραψα είναι δράσεις και δρώμενα των δυο πρώτων χρόνων, γιατί από τον Φεβρουάριο του 2020 (με τελευταία εκδήλωση,  την γέννηση του Κ. Παλαμά, τον Ιανουάριο του 2020 )   

Όταν με καλό ανοίξει πάλι ο δρόμος της εκτός από την συνέχιση των επισκέψεων, παρουσιάσεων , εκθέσεων και εκδόσεων, προγραμματίζονται ήδη:

Εκδήλωση για την ‘’Ποίηση στην Μουσική ‘’ με την συνεργασία του ΕΚΠΑ (Εθνικού Καποδιστριακού πανεπιστημίου  Αθήνας)  και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο ωδείο της Πάτρας

Έκθεση χαρακτικής με 100 Πορτραίτα Ελλήνων Ποιητών

Έκδοση 6 βιβλίων Αχαιών ποιητών

Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της Στέγης είναι ασφαλώς ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης για το 2021, που βρίσκεται σε εξέλιξη

Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στη Πάτρα  και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Ε.Ε.Λ., προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για το 2021.

Τον διαγωνισμό αφιερώνουν στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου  αιώνα,  που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του Ελληνικού Έθνους.

Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά 

                           «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,

                              μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»,

που γράφτηκαν λίγο μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, μας παραπέμπουν σε ένα μεγάλο ζήτημα,

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πώς την αντικρίζουμε περίπου 200 χρόνια μετά.

Γι’ αυτό τον λόγο,  καλούμε τους ποιητές  με τους  δύο αυτούς  εμβληματικούς στίχους του Κωστή Παλαμά σε μια τιμητική ποιητική συστράτευση για τη θυσία, το μεγαλείο, την ηθική αρετή – την υπέρβαση – που εκπέμπει το γεγονός της Επανάστασης, σεμνό δείγμα κατάθεσης της οφειλόμενης τιμής.

Αυτή την στιγμή η συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και Κύπρο είναι άνευ προηγουμένου θα έλεγα.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα