Σταϊκούρας: Υπερδιπλασιασμός των ορίων επιδότησης επιχειρήσεων

01.02.2021 / 15:43
staikouras

Για τον υπερδιπλασιασμό των ορίων επιδότησης επιχειρήσεων μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης της Ε.Ε. αλλά και του νέου πλαισίου «κάλυψης» των πάγιων δαπανών ενημέρωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το νέο πλαίσιο επιδότησης πάγιων δαπανών το συνολικό ποσό που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αυξάνει σε 10 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί.

Υπενθυμίζεται πως τα χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου έχουν ως εξής:

  • Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
  • Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση -για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021- είναι 10 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.
  • Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για το υφιστάμενο πλαίσιο επιδότησης επιχειρήσεων το ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ διπλασιάζεται σε 1.600.000 ευρώ.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα το ανώτατο ποσό ανα επιχείρηση διαμορφώνεται σε 225.000 ευρώ από 100.000 ευρώ που ισχύει ενώ για την αλιεία το ποσό διαμορφώνεται σε 270.000 ευρώ από 120.000 ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι «Δίνεται και δυνατότητα ευελιξίας – επεκτείνοντας τους χρονικούς ορίζοντες μέχρι τέλος του έτους – και δίνοντας δυνατότητα μετατροπής επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει καλυφθεί το 71% των σχετικών αιτημάτων ενώ τόνισε ότι δίνεται δικαίωμα επανεξέτασης εντός Φεβρουαρίου των αιτημάτων που υπέβαλλαν 79.306 ιδιοκτήτες ακινήτων και αρχικώς απορρίφθηκαν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα