Σταϊκούρας: Μέσα στο καλοκαίρι η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

24.05.2022 / 13:40
Staikouras-03-1000

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή, ενώ πρόσθεσε ότι η εθνική οικονομία θα παρουσιάσει τον μεγαλύτερο ρυθμό μεγέθυνσης το 2022 και 2023 στην Ε.Ε., καθώς επίσης πως η ρήτρα διαφυγής θα επεκταθεί και για το επόμενο έτος.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» με skype καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin ανέφερε «Χθες και σήμερα ξεκινήσαμε και συζητάμε σε επίπεδο ΕΕ τις νέες εξωγενείς προκλήσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών που επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Γι αυτό και προωθείται – ουσιαστικά συμφωνήσαμε – την επέκταση της δημοσιονομικής ρήτρας διαφυγής και για το 2023».

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «Η ευελιξία πρέπει να συνοδεύεται από δημοσιονομική υπευθυνότητα ειδικά σε μια χώρα που δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Κινούμαστε προς αυτή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε ακόμα επενδυτική βαθμίδα».

Ο ίδιος σημείωσε πως «Σε αυτό το περιβάλλον αναγνωρίστηκε ότι η Ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές και συνοχή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την σχετική έκθεση. Εκτιμάται ότι το 2022 θα έχουμε υψηλό βαθμό μεγέθυνσης, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και από τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρώπης. Οι επενδύσεις θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο και το 2022 και το 2023. Οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν και η ανεργία εμφανίζει την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα συνεχίσει. Δρομολογείται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Πότε δροσολογείται; Σε λίγους μήνες αυτό το καλοκαίρι. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με δυναμισμό υπευθυνότητα αυτοπεποίθηση».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα