Στα ράντζα δεν κολλάει; Υπό κατάρρευση το ΕΣΥ

01.12.2021 / 14:42
ραντζα

Κάθε μέρα και χειρότερη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία που έχουν εκπέμψει sos προ πολλού ενώ αύριο πραγματοποιείται νέα πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες τους σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Την Τρίτη 30/11στις 3 το μεσημέρι 142 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι μηχανικά ασθενείς βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες περιμένοντας κλίνη σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την επίσημη ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας.

Πέραν των ασθενών που ενώ χρήζουν επειγόντως την υποστήριξη της ΜΕΘ δεν την έχουν, τραγική και εκτός ορίων είναι η συνθήκη των περισσότερων νοσοκομείων στη χώρα, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί.

Ενδεικτικά…

«Στην ταβέρνα κολλάει, στα ράντζα δεν κολλάει. Να έρθει ο κ. Πλεύρης, η κ.Γκάγκα και η κ.Ράπτη να επιβάλλουν πρόστιμο στους ασθενείς γιατί δεν τηρούν αποστάσεις. Ντροπή» γράφουν οι γιατροί από το Θριάσιο νοσοκομείο της Αττικής και δημοσιεύουν μέσω της ΟΕΝΓΕ τις σχετικές φωτογραφίες από τη ψυχιατρική κλινική.

«Εικόνες ντροπής από τα ράντζα που στήθηκαν στην ψυχιατρική κλινική Θριασίου Νοσοκομείου την επόμενη μέρα της γενικής εφημερίας. Οι διάδρομοι της κλινικής είναι γεμάτοι ράντα και η τήρηση των αποστάσεων είναι αδύνατη» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

«Αδύνατη η λειτουργία Παθολογικού Τμήματος με δύο παθολόγους» καταγγέλλουν οι γιατροί από το νοσοκομείο Παμμακάριστος, και γνωστοποιούν τη σοβαρότατη υποστελέχωση του Παθολογικού Τμήματος. «Επί συνόλου 9 οργανικών θέσεων έχουμε απομείνει 2 μόνο παθολόγοι εδώ και δύο εβδομάδες χωρίς να διαφαίνεται λύση με βάση την ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα από τον Διοικητή του νοσοκομείου, παρά τα έγγραφα που έχουμε απευθύνει τόσο στην ΥΠΕ, όσο και στο Υπουργείο Υγείας. Είναι αδύνατο και επικίνδυνο δύο παθολόγοι να είμαστε υπεύθυνοι για ολόκληρο Παθολογικό Τμήμα (35 κλίνες Παθολογικό, 45 κλίνες Covid, 3 ΜΑΦ, Διαβητολογικό Ιατρείο) σε πρωινό ωράριο και εφημερίες».

Τις τραγικές στιγμές που βιώνουν γιατροί και ασθενείς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας περιγράφει η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος μονάδας Covid στο νοσοκομείο και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Όπως είπε η Μ. Αγρογιάννη, έχουν εμφανιστεί προβλήματα πλέον και με το οξυγόνο, αφού δεν είναι επαρκής η παροχή καθώς υπάρχουν πολλοί ασθενείς που το χρειάζονται.

 Και μπορεί η διακοπή των χειρουργείων έως και 80% των τακτικών χειρουργείων, που ζήτησε με έγγραφό της προς τα νοσοκομεία η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, να «πάγωσε», όπως ενημέρωσε η Ματίνα Παγώνη, καθώς το υπουργείο Υγείας μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων, έκανε δεκτές τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ και δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις χειρουργείων ή διαχωρισμός ασθενών σε covid και non covid, ωστόσο αλλά αν μπορούν θεωρητικά και άλλο αν μπορούν πρακτικά. «Δεν κάνουμε πίσω ούτε για ένα χειρουργείο» ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη το Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, έκλεισε τα χειρουργεία του ακόμα και για τα έκτακτα περιστατικά, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η διάλυση και απαξίωση της δημόσιας Υγείας έχει πιάσει πάτο» εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων, το νοσοκομείο έγινε μιας νόσου, «η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου είναι υπόλογοι για αυτή την επικίνδυνη κατάσταση» κι αυτά είναι «τα αποτελέσματα της πολιτικής που μειώνει τον προϋπολογισμό της δημόσιας Υγείας, αφήνει σε αναστολή χιλιάδες συναδέλφους, δεν κάνει μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και εξακολουθεί όχι μόνο να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά να τον πριμοδοτεί κιόλας. Δεν πάει άλλο!».

Και στα υπόλοιπα νοσοκομεία όμως της της Θεσσαλονίκης γίνεται «μάχη» για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. «Δεν αντέχουμε άλλο, γονατίσαμε» λένε οι υγειονομικοί, ενώ ευκαιρία βρήκαν και κάποιοι απατεώνες να εκμεταλλευτούν τη δραματική κατάσταση και να ζητήσουν «φακελάκι» από συγγενή ασθενούς για να του εξασφαλίσουν δήθεν κλίνη σε ΜΕΘ.

Στη Λευκάδα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλλει πως «παρά την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που προϋπήρχε, δεν προσλήφθηκε κανένας γιατρός των απαραίτητων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως παθολόγος, πνευμονολόγος, αναισθησιολόγος, νεφρολόγος αλλά και άλλων ειδικοτήτων. Αλήθεια  είναι τραγικό, αλλά και αντιεπιστημονικό στην εφημερία  ένας παθολόγος να καλείται να παρακολουθήσει μέχρι και 40 ασθενείς covid και  non covid».

«Πανωλεθρία» χαρακτηρίζει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας σε συνδυασμό με τη διαχείριση από την κυβέρνηση, ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, σήμερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρα, και συμπλήρωσε πως «το προσωπικό που έχει απομείνει είναι 9000 λιγότερο από τον περασμένο χειμώνα και έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, έχει παραδοθεί, δεν αντέχει άλλο, φοράει τη στολή υψηλής προστασίας 8 ώρες».

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της 1ης ΥΠΕ παραμένουν, όπως κατήγγειλαν σήμερα, με απλήρωτες εφημερίες από τον Ιούνιο του 2021 και ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ τους εμπαίζει.

Διόλου περίεργο το ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στην 34η θέση στον μηνιαίο δείκτη «ανθεκτικότητας» απέναντι στην πανδημία που καταρτίζει το Bloomberg, υποχωρώντας κατά 11 θέσεις. Οι μετρήσεις αφορούν στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, την ποιότητα του συστήματος υγείας, την εμβολιαστική κάλυψη και τη θνησιμότητα.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του συστήματος υγείας, οι ανακοινώσεις των υγειονομικών από τα νοσοκομεία της χώρας, με αφορμή και την αυριανή κινητοποίησή τους, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για το χείριστο επίπεδό της.

«Απεργούμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο την εντατικοποίηση της δουλειάς, την σωματική και ψυχική εξουθένωση, τα αλλότρια καθήκοντα, τις συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, τα κομμένα ρεπό και άδειες. Αγανακτούμε και απεργούμε γιατί η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, γιατί χρησιμοποίησε τον απαραίτητο εμβολιασμό ως μέσω διαίρεσης και διχασμού των εργαζομένων, ενίσχυσης των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και των  αναστολών εργασίας και απολύσεων των συναδέλφων μας, για την προετοιμασία και  την επιτάχυνση των αντιδραστικών σχεδίων της για το νέο “ΕΣΥ”» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου της Κρήτης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα