Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας Atena η οποία ήδη έχει ξεκινήσει να πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. Στη δεύτερη φάση του κύματος κακοκαιρίας οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που επηρέασαν μέσα στη νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες τα δυτικά τμήματα (ύψη βροχής τοπικά από 40mm εως 70mm), θα μετατοπιστούν ανατολικότερα επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Ταυτόχρονα, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε από την ΕΜΥ εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Μαρουσάκης για κακοκαιρία ATENA: Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πιθανές οι πλημμύρες
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, χρειάζεται σε αρκετές περιοχές προσοχή σήμερα, καθώς υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών λόγω του μεγάλου όγκου νερού.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μεγάλος όγκος νερού έπεσε τη νύχτα στη Δυτική Ελλάδα. Μόνο στη Ζάκυνθο έριξε 60 τόνους νερού και τα φαινόμενα τώρα έχουν μετακινηθεί προς το Βόρειο Ιόνιο, προς την περιοχή της Κέρκυρας όπου έχει αναπτυχθεί ένας πυρήνας καταιγίδων που δίνει μεγάλο όγκο νερού.
«Ο πυρήνας καταιγίδων υποχωρεί και εξασθενεί σε αντίθεση με τον πυρήνα στη Βορειοδυτική Ελλάδα που εμφανίζει μεγάλη ένταση παίρνει τροφοδοσία και θα χτυπήσει την περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Προσοχή τις επόμενες ώρες ενδέχεται να έχουμε φαινόμενα, από χαλαζοπτώσεις, μεγάλο όγκο νερού, και μεγάλη συχνότητα κεραυνών», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.