Στα χρόνια του κορονοϊου ο γάμος είναι πολιτικός! Λίστα αναμονής στον Δήμο της Πάτρας- Όρκοι αγάπης και πίστης παρά την πανδημία

14.01.2021 / 7:09
bride-1868868

Της Κατερίνας Αλεξοπούλου

Ο κορωνοϊός και τα lockdown του 2020, ανάγκασαν πολλά ζευγάρια που ήθελαν να παντρευτούν να στραφούν στη λύση του πολιτικού γάμου, μιας και στις εκκλησίες, λόγω των μέτρων, δεν τελούνται θρησκευτικοί γάμοι. Έτσι, μετά από αναβολές και ματαιώσεις θρησκευτικών γαμήλιων τελετών, πολλοί μελλόνυμφοι επέλεξαν τη λύση του πολιτικού γάμου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Νεολόγος» για τους πολιτικούς γάμους που έγιναν στην Πάτρα.

Το έτος 2019 τελέσθηκαν 283 πολιτικοί γάμοι στο Δημαρχιακό Μέγαρο, που παραμένει ο βασικός τόπος τέλεσης των πολιτικών γάμων, αλλά και στο δημοτικό κατάστημα των Βραχναιίκων. Το κατώφλι του δημαρχείου το 2020 πέρασαν  337 ζευγάρια. Οι αριθμοί μαρτυρούν ότι οι πατρινοί συνεχίζουν να ανταλλάσουν όρκους αγάπης και πίστης, παρά τα εμπόδια που παρουσιάζονται εξαιτίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες, ελάχιστες είναι οι φορές που έχει ακυρωθεί από το ζευγάρι προγραμματισμένος γάμος και στην περίπτωση που έχει αναβληθεί από την πλευρά του Δήμου για πρακτικούς λόγους υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από το ζευγάρι, καθώς η λίστα αναμονής όλο και μεγαλώνει. Πλέον οι πολιτικοί γάμοι εν μέσω της πανδημίας δεν αποτελούν λύση μόνο για τα οικονομικά ασθενέστερα ζευγάρια αλλά, και για τα πιο εύπορα. Όπως και στην υπόλοιπη χώρα έτσι και στην Πάτρα, βασικό κριτήριο που πολλά ζευγάρια καταλήγουν στην επιλογή του πολιτικού γάμου, είναι το ότι δεν θέλουν να κάνουν θρησκευτικό χωρίς καλεσμένους, δεδομένου ότι επιτρέπεται στην τελετή η παρουσία μόνο εννέα ατόμων.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος που βιάζονται τα ζευγάρια να κλείσουν ημερομηνία για το γάμο τους είναι το προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης.

Η λίστα αναμονής στους πολιτικούς γάμους συνεχίζεται και το 2021, με τελέσεις που δεν πρόλαβαν να πραγματοποιηθούν τους τελευταίους μήνες του χρόνου που μας πέρασε, επιπρόσθετα με τους γάμους που έχουν προγραμματιστεί για το νέο έτος.     

Αύξηση και στα σύμφωνα συμβίωσης

Τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ των ζευγαριών, ακολουθούν μία μικρή ανοδική πορεία και στην περίοδο της πανδημίας, καθώς αποτελούν μία απλή, σύντομη και οικονομική διαδικασία κυρίως για τα νέα ζευγάρια, που θέλουν να επισημοποιήσουν γρήγορα την σχέση τους, σε αντίθεση με την χρονοτριβή που ισχύει για τους πολιτικούς γάμους. Εξάλλου και στα σύμφωνα συμβίωσης η Πολιτεία με υπουργική απόφαση του 2017 έχει δώσει πλήρη ασφαλιστικά, κληρονομικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα στα ζευγάρια που το επιλέγουν. Για το έτος 2020 έχουν υπογραφεί 171 σύμφωνα συμβίωσης στην Πάτρα, με βάση στοιχεία του «Νεολόγου». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών, όπου για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπογράφτηκε κανέναν σύμφωνο συμβίωσης και το 2017 με 2018 ήταν «μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού».

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ: Κάνουμε 8 με 10 γάμους την εβδομάδα

Στα χρόνια του κορονοϊου ο γάμος είναι πολιτικός! Λίστα αναμονής στον Δήμο της Πάτρας- Όρκοι αγάπης και πίστης παρά την πανδημία 3

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Νεολόγο» ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου Πατρέων και αρμόδιος για τους πολιτικούς γάμους, Διονύσης Πλέσσας: «Οι πολιτικοί γάμοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ στην πόλη μας το έτος του 2020 σε σύγκριση με το 2019. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι κάθε εβδομάδα γίνονται 8 με 10 γάμοι στο δημαρχείο μας. Πλέον γίνονται τρείς μέρες την εβδομάδα πρωινά και απογεύματα. Αρκετά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν πολιτικό γάμο για οικονομικούς λόγους, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος, εξάλλου από το 2016 έχει καταργηθεί το τέλος, το ποσό δηλαδή των εβδομήντα ευρώ που έπρεπε το ζευγάρι να πληρώσει για να πραγματοποιηθεί ο γάμος».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΑΓΚΑ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΤΑΣ: Από τον Δεκέμβριο μας είπαν για τέλος Φεβρουαρίου

Στα χρόνια του κορονοϊου ο γάμος είναι πολιτικός! Λίστα αναμονής στον Δήμο της Πάτρας- Όρκοι αγάπης και πίστης παρά την πανδημία 4

Η Δήμητρα Τράγκα και ο Δημήτρης Πέττας, που έχουν ως τόπο διαμονής την Πάτρα, μίλησαν στον «Νεολόγο» για την δική τους εμπειρία. «Τον Δεκέμβριο ξεκινήσαμε τις πρακτικές διαδικασίες και ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμόδιους στο δημαρχείο ζητώντας την πιο κοντινή ημερομηνία γάμου, η απάντηση που μας δόθηκε ήταν τέλος Φεβρουαρίου. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, παρότι μας πιέζει ο χρόνος λόγω εγκυμοσύνης, αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε μία ημερομηνία που να μας βολεύει, σκεφτήκαμε μάλιστα να παντρευτούμε και στην Ναύπακτο. Τελικά καταλήξαμε να κάνουμε σύμφωνο συμβίωσης, ιδανική λύση για εμάς, διότι δεν είναι τόσο χρονοβόρο. Πάντως δεν είχαμε μόνο εμείς το ίδιο πρόβλημα και άλλα φιλικά μας ζευγάρια βρίσκονται στην ίδια δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα