Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. σπείρα που διέπραττε απάτες σε βάρος εμπόρων και εταιρειών

04.07.2021 / 18:14
astynomikoi maska

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος εταιρειών, εμπόρων και ιδιωτών σε όλη τη χώρα προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.. Η οργάνωση αποτελούνταν από δύο ομάδες και εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα.

Το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Ζεφυρίου, Καματερού, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Πειραιά και Νίκαιας, συνελήφθησαν 15 Έλληνες, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα αρχηγικά στελέχη. Επίσης, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται έξι επιπλέον μέλη της οργάνωσης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής καθώς και των Τμημάτων Ασφαλείας Χαϊδαρίου, Φυλής, Ζεφυρίου, Αγίας Βαρβάρας, και Μεγάρων, της Ο.Π.Κ.Ε, της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την έρευνα διαπιστώθηκε η οργάνωση δραστηριοποιούνταν από τις αρχές του 2018 μέχρι και σήμερα, σε διάφορες περιοχές της χώρας και υπήρχαν διακριτή ρόλοι στους κόλπους της.

Ως προς την διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, αυτή αποτελείτο από δύο ομάδες με:

τα μέλη της «Α’ Ομάδας» να δραστηριοποιούνται στη διάπραξη απατών σε βάρος ιδιωτών, με εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος που ξεπέρνα το χρηματικό ποσό των 102.000 ευρώ (τετελεσμένες απάτες και σε απόπειρα) και
τα μέλη της «Β’ Ομάδας» να δραστηριοποιούνται στη διάπραξη απατών σε βάρος εταιρειών και εμπόρων, με εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος που ξεπέρνα το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ περίπου (τετελεσμένες απάτες και σε απόπειρα).
Πώς δρούσε η σπείρα
Τα μέλη της Α΄Ομάδας εντόπιζαν ιδιώτες που διέθεταν προς πώληση σε σελίδες του διαδικτύου, αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, χρυσαφικά και διάφορες συσκευές, τα οποία αποσπούσαν παραθέτοντας ψευδή στοιχεία και ψευδή παραστατικά, μεταφοράς-πληρωμής χρηματικού ποσού.

Οι δράστες φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα, ώστε να είναι αδύνατο να ελέγξει άμεσα ο παθών την πίστωση του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του.

Στην περίπτωση που το θύμα διέμενε στην περιοχή της Αττικής, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ταξί τα οποία παραλάμβαναν και στη συνέχεια τους παρέδιδαν τα δέματα με τα αντικείμενα, ενώ όταν το θύμα διέμενε εκτός Αττικής οι δράστες το έπειθαν για την αποστολή του δέματος μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών ή μέσω Υπεραστικού Λεωφορείου.

Κατά την προανάκριση, εξιχνιάστηκαν 84 περιπτώσεις απάτης και 14 περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε βάρος ιδιωτών.

Τα μέλη της Β΄Ομάδας εντόπιζαν εταιρείες-παραγωγούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εμπόριο εμπορευμάτων-τροφίμων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά και με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών και κάνοντας χρήση ψευδών στοιχείων ταυτότητας, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους ή ιδιοκτήτες εταιρειών εμπορίας τροφίμων και ηλεκτρονικών ειδών, κατόρθωναν την παράνομη απόκτησή εμπορευμάτων.

Τα αρχηγικά μέλη συστήνονταν ως εκπρόσωποι ή ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες είναι μεν υπαρκτές πλην όμως έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και με τη «κάλυψη» αυτή, προέβαιναν σε παραγγελία μεγάλης ποσότητας εμπορεύματων.

Ακολούθως και προκειμένου να παραπλανήσουν τους παθόντες, είτε κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού, σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα, είτε προσκόμιζαν πλαστή επιταγή ημέρας, κατά την παράδοση του εμπορεύματος.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι κατηγορούμενοι φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα, σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα.

Η παράδοση των εμπορευμάτων – προϊόντων γινόταν αρχικά από τους ίδιους τους παθόντες (εταιρείες – φυσικά πρόσωπα) σε προκαθορισμένα σημεία, καθ’ υπόδειξη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια τα μετέφεραν σε αποθηκευτικούς χώρους, που δεν γνώριζαν οι αποστολείς.

Κατά την διενεργηθείσα προανάκριση, εξιχνιάστηκαν 44 περιπτώσεις απάτης και 45 περιπτώσεις απόπειρας απάτης σε βάρος εταιρειών-παραγωγών.

Η λεία τους
Ενδεικτικά αναφέρονται αντικείμενα– εμπορεύματα-τρόφιμα τα οποία απέσπασε η Β΄ εγκληματική ομάδα:

Μέλι αξίας 65.000 ευρώ
101 τηλεοράσεις αξίας 42.700 ευρώ
παραφαρμακευτικά προϊόντα αξίας 30.000 ευρώ
Ταχυζυμωτήριο αξίας 17.360 ευρώ
Γεωργικό μηχάνημα αξίας 15.000 ευρώ
Ζαχαρώδη προϊόντα αξίας 12.145 ευρώ
Ηλεκτρικά πατίνια-μηχανάκια αξίας 12.000 ευρώ
Ρύζι αξίας 11.350 ευρώ
Ελαιόλαδο αξίας 10.000 ευρώ
Οπωροκηπευτικά προϊόντα αξίας 8.881 ευρώ
Κρέας αξίας 8.500 ευρώ
Καπνικά είδη αξίας 7.675 ευρώ
Μπαχαρικά αξίας 5.763 ευρώ
Ελαστικά οχημάτων αξίας 4.017 ευρώ και πλείστα άλλα προϊόντα.
Διενεργήθηκαν 10 έρευνες σε σπίτια, στα οποία βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 2.250 ευρώ, Ι.Χ. Φορτηγό, 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 31 κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, tablet, φωτογραφική μηχανή, φυσίγγια, πλήθος εγγράφων, τραπεζικών καρτών και εμπορευμάτων.

Επιπρόσθετα, σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 382 ετών, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από το ελληνικό έδαφος εκ κερδοσκοπίας, παράνομη κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτου προσώπου και πλαστογραφία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα