Παρασκευή, 20.05.2022, 4:54 μμ

Στα άκρα οι Τούρκοι: Εμπλέκουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο πραξικόπημα του 2016

17.11.2020 / 7:22
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vartholomaios

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το πραξικόπημα του 2016 επιχειρεί να εμπλέξει ο εθνικιστικός τύπος στην Τουρκία, εκδηλώνοντας την εμφανή ενόχλησή του για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στο Φανάρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Sigmalive , σε Πρωτοσέλιδο στην αντιπολιτευόμενη/εθνικιστική εφημερίδα «Αϊντινλίκ» με τίτλο «Ιδού οι δεσμός του Πατριαρχείου με τη FETÖ» και υπότιτλο «Έστειλαν ενημερωτικό σημείωμα λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουνίου», αναφέρει πως σε αλληλογραφία μεταξύ του επισκόπου Αμερικής, Αλέξανδρου Καρλούτσου, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Φαναρίου και του διευθύνοντα του προγράμματος Rumi Forum, Ρασίτ Τελμπίσογλου, καταβάλλεται προσπάθεια απενοχοποίησης του FETÖ και στοχοποίησης του προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Rumi Forum αποτελεί από τις πιο σημαντικές δομές του FETÖ στις ΗΠΑ –με κέντρο την Ουάσιγκτον- και ο διευθύνων του προγράμματος του είναι ο Ρασίτ Τελμπίσογλου. Από την άλλη, ο Αλέξανδρος Καρλούτσος, από τα πιο σημαντικά ονόματα της Αρχιεπισκοπής των ΗΠΑ, είναι και έμπιστος του Βαρθολομαίου.

Στη μεταξύ τους αλληλογραφία, που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε η εφημερίδα, ο Τελμπίσογλου στις 16 Ιουλίου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενημερώνει σχετικά τον Καρλούτσο και επιχειρεί να απενοχοποιήσει την FETÖ και με «όχημα» τον Καρλούτσο να απευθυνθεί και σε άλλους θρησκευτικούς λειτουργούς.

Το σημείωμα αναφέρει πως «πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εικάζεται πως δεν βρίσκεται το κίνημα Γκιουλέν» και πως «ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον Γκιουλέν ως αποδιοπομπαίο τράγο και ξεκινά κυνήγι μαγισσών».

Στο δημοσίευμα παρατίθεται και η σχετική επιστολή με τους παραλήπτες.

«Πατριαρχείο των ΗΠΑ – Κατάσκοπος ο Βαρθολομαίος»

Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας –επίσης στην πρώτη σελίδα- με τίτλο «Λες και είναι πατριαρχείο των ΗΠΑ», αναφέρεται πως το Φανάρι σήμερα στέκεται πολύ περισσότερο στο πλευρό των ΗΠΑ παρά της Τουρκίας. Συνεχίζει τις ενέργειες κατά της Τουρκίας, όχι μόνο σε θρησκευτικά, αλλά και σε γεωπολιτικά ζητήματα.

Με τίτλο «Ιδού το (ποινικό) μητρώο του πατριαρχείου Φαναρίου με το οποίο θα συναντηθεί ο Πομπέο», η Αϊντινλίκ αναφέρει πως «με την παράνομη έλευση του Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος δεν ήταν Τούρκος υπήκοος, το ίδρυμα μετατράπηκε σε πατριαρχείο των ΗΠΑ. Ο Πατριάρχης Φαναρίου πλέον τελεί ως κατάσκοπος των ΗΠΑ και της ελληνικής διασποράς της Αμερικής. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να καλύψει τις κατά της Τουρκίας ενέργειες, όχι μόνο σε θρησκευτικά, αλλά και σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η ανατολική Μεσόγειος».

Επίσης, με τίτλο «Μόνο η Αϊντινλίκ το έφερε στην επιφάνεια», η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα επισημαίνει μόνο αυτή αποκαλύπτει τις «καταστροφικές ενέργειες του Πατριαρχείου». Στις 23 Ιουλίου, ο Ελπιδοφόρος συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας παράλληλα πως αποδυναμώνει την εξουσία του Βαρθολομαίου στον ορθόδοξο κόσμο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα