Πάτρα: «Σπίτι μου» με… κρυφά deals!

11.06.2023 / 8:00
Ypodomes sample image for article

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Η μεγάλη ζήτηση που έχει από τα νέα ζευγάρια το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με τις αιτήσεις να πέφτουν σαν «βροχή», φαίνεται ότι έχει ανοίξει την «όρεξη» ορισμένων ιδιοκτητών και έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές στην αγορά ακινήτων.

Η Πάτρα δεν είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα που έφερε το πρόγραμμα, μαζί με τη δυναμική που, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων, διακατέχει πλέον τον κλάδο τους τελευταίους δύο μήνες, από τότε δηλαδή που βγήκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα στον «αέρα».

Μάλιστα, επειδή το μεγάλο πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια της αχαϊκής πρωτεύουσας που αποφασίζουν να κάνουν αυτό το βήμα και να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνεται είναι ότι η διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων είναι ελάχιστη (ειδικότερα στο κέντρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη) η αύξηση των τιμών είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Άλλωστε, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, αν μέσα σε μια διετία τα διαμερίσματα στην Πάτρα πήραν μια αύξηση της τάξεως του 25% και του 30%, εφόσον η ζήτηση αυτή συνεχιστεί από τα νέα ζευγάρια και τους επόμενους μήνες τότε στην αυξητική αυτή τάση θα προστεθεί μια ακόμα που μπορεί να αγγίξει το επιπλέον 8% με 10%. 

Πάντως, σε ότι αφορά τις πτυχές του προγράμματος αυτού, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των άτυπων συμφωνιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων ζευγαριών που έχουν όνειρο ζωής ένα δικό τους σπίτι και των ιδιοκτητών που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους   τη μεγάλη ζήτηση και τη μικρή προσφορά, πουλώντας το ακίνητο τους σε μια ακόμα  μεγαλύτερη τιμή από αυτή που ορίζει το πρόγραμμα.

Έτσι για τη… διευκόλυνση

Πώς γίνεται αυτό;  Αν για παράδειγμα η τράπεζα εγκρίνει μέσω του προγράμματος ένα ποσό της τάξεως των 60 ή των 80 χιλιάδων ευρώ, ο ιδιοκτήτης ζητάει από το ενδιαφερόμενο ζευγάρι το… κάτι παραπάνω που μπορεί να φτάσει τα 10, τα 20  ή ακόμα και τα 30 χιλιάδες ευρώ επιπλέον, ανάλογα με την περίπτωση.

Πρόκειται επί της ουσίας για χρήματα που δεν φαίνονται πουθενά στα χαρτιά του προγράμματος και έχουν να κάνουν με το «deal»ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και τον ιδιοκτήτη ο οποίος στηριζόμενος ότι το ζευγάρι θα έχει μια σημαντική διευκόλυνση μέσα από την παρέμβαση του κράτους για να αποκτήσει νέο του σπίτι και γνωρίζοντας  ότι δύσκολα θα βρει κάτι άλλο, καταφέρνει και περνάει συνήθως αυτό που θέλει.

Κάτω από το τραπέζι

Από την πλευρά του το ζευγάρι το δέχεται, ειδικότερα αν έχει βρει ένα σπίτι που δεν χρειάζεται ανακαίνιση ή πολλές ανασκευές (τα περισσότερα από τα διαμερίσματα στην Πάτρα είναι παλιά), δίνοντας τα επιπλέον χρήματα στον ιδιοκτήτη, τα οποία θα έδινε έτσι και αλλιώς στους τεχνικούς για να αποκαταστήσουν τις όποιες ζημιές του ακινήτου.

Ωστόσο, παρόλο που το επιπλέον ποσό γίνεται κατά κοινή συμφωνία των δυο πλευρών, υπάρχει η ηθική διάσταση του όλου θέματος που παραπέμπει σε συνθήκες «μαυροαγορατισμού», όπως και το νόμιμο του πράγματος, αφού τα deal γίνονται κάτω από τα τραπέζι, άρα είναι αμφίβολο αν τα χρήματα αυτά φαίνονται πουθενά για να φορολογηθούν από το κράτος.

120 δάνεια στην περιοχή

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ, ο  αριθμός  των δανείων που έχει εγκριθεί για το «Σπίτι μου» μέσα σε διάστημα δύο σχεδόν μηνών (από αρχές Απριλίου μέχρι τέλη Μαΐου) σε πανελλήνια κλίμακα αντιστοιχεί στα 2.071, με πάνω από 31.500 αιτήσεις συνολικά από τις οποίες έχουν αξιολογηθεί κοντά στις 14.000.

Από τα 2.071 εγκεκριμένα το 6% αντιστοιχεί στην Δυτική Ελλάδα, δηλαδή, κοντά στα 120 δάνεια, ενώ από αυτά που έχουν λάβει προέγκριση (συνολικά πάνω από 9.400) ένα ποσό περί τα 12,57 εκατομμύρια αφορά την Δυτική Ελλάδα.

Οι βασικές προϋποθέσεις

Σημειώνουμε ότι το για να λάβει το «πράσινο» φως η αίτηση το  ακίνητο που είναι να αγοραστεί πρέπει να έχει οικοδομική άδεια πριν από το 2008. 

Εκτός του δανείου το  ενδιαφερόμενο ζευγάρι πρέπει να έχει ένα διαθέσιμο κεφάλαιο από δικούς του πόρους, αφού το πρόγραμμα καλύπτει το 90% της αγοράς του ακινήτου, με το υπόλοιπο 10%  να μπαίνει από την τσέπη του αγοραστή, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα επιπλέον που σε αρκετές περιπτώσεις ζητάει ο ιδιοκτήτης. 

Και φυσικά μέσα σε όλα αυτά το νέο ζευγάρι δεν παύει να έχει την υποχρέωση ενός δανείου πληρώνοντας κάθε μήνα την δόση, έστω και αν αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη (το 75% του αρχικού κεφαλαίου είναι άτοκο) από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα