Σπιράλ: “Υπάρχουν ευθύνες του Δήμου για τις πλημμύρες”

01.12.2021 / 11:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
kakokairia2

Ευθύνες στην Δημοτική Αρχή για την διαχείριση της χθεσινής κακοκαιρίας η οποία έπληξε την Πάτρα, επιρρίπτει η Δημοτική Παράταξη της αντιπολίτευσης “Σπιράλ” με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά. Την κατηγορεί για αδράνεια και έλλειψη προετοιμασίας ενώ αναγνωρίζει πως τα φαινόμενα ήταν ακραία.

Η ανακοίνωση του “Σπιράλ” αναφέρει:

“Βραχνέικα, Μονοδένδρι, Ιτιές, Παραλία, Ακτή Δυμαίων, Πλαζ, Ρίο, Προάστιο, Αραχωβίτικα: Οι περιοχές της Πάτρας που κυρίως επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, αν και ζημιές υπήρξαν κατά μήκος όλου του παραλιακού μετώπου του Δήμου Πατρέων. Έντονα τα φυσικά φαινόμενα, αλλά μεγάλες και οι ευθύνες των αρμοδίων. Το σπιράλ επικεντρώνεται στις αρμοδιότητες του Δήμου.

Για ακόμα μια φορά παρακολουθήσαμε τον Δήμο Πατρέων να προσπαθεί να επέμβει «κατόπιν εορτής». Την ύστατη ώρα τρέχαμε, πάλι, να σώσουμε ζωές και περιουσίες, με τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του Δήμου Πατρέων και πάντα με τη σημαντική βοήθεια των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Και αν αυτή τη φορά σταθήκαμε τυχεροί και δεν θρηνήσαμε θύματα, δεν είναι δυνατόν η προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος να βασίζονται, ανά περίπτωση, μόνο στην καλή ή την κακή τύχη. Αναρωτιόμαστε γιατί τα μαθήματα δεν έχουν γίνει παθήματα, γιατί τόση αδράνεια και τόση ολιγωρία.

Επιλέγουμε ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα: Αλήθεια, ακόμα και η διάνοιξη ενός αύλακα για την παροχέτευση των νερών στη θάλασσα στην περιοχή του Προαστίου έπρεπε να γίνει την ώρα της πλημμύρας; Των έντονων βροχοπτώσεων θα έπρεπε να έχει προηγηθεί το αυτονόητο: Να είχαν καθαριστεί τα φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων (έστω στα σημεία που υπάρχουν) και να διέθετε ο Δήμος ένα υλοποιήσιμο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με την έγκαιρη υλοποίηση τοπικών παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια, που γνωρίζουν τα προβλήματα των περιοχών τους.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό που υποχρεούται να έχει και να υλοποιεί ο Δήμος Πατρέων, από το σχετικό σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2020, είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο για την ασφάλεια των δημοτών. Εκτός αν η Δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί να υλοποιεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και προτιμά να επιμερίζει ευθύνες σε όλους τους άλλους δημόσιους φορείς, αδιαφορώντας για τις δικές της.

Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, αναμένεται επιδείνωση του καιρού. Ελπίζουμε οι προετοιμασίες που πρέπει να έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του παγετού να είναι δρομολογημένες και να μην μας φταίει μετά «ο κακός μας ο καιρός». Σημειώνουμε πως δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Πατρέων για το θέμα, εξ ου και η δημόσια έκφραση ελπίδας από πλευράς μας. Ανησυχούμε.”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα