«σπιράλ» – Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου – Εθνική Ημέρα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

02.12.2021 / 21:01
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
spiral_Αμεα_Διαδρομές

Η 3η Δεκεμβρίου τιμάται κάθε χρόνο ως η Εθνική Ημέρα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Στην Πάτρα, δυστυχώς, η ημερομηνία έφτασε ξανά φέτος χωρίς να υπάρχει κάποια απτή απόδειξη πως η πόλη είναι ευαισθητοποιημένη και πως ο Δήμος εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας προσβάσιμης πόλης. Αντιθέτως, μια πληρέστατη πρόταση έχει παραμείνει στα συρτάρια της δημοτικής αρχής επί μία πενταετία.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που στοχεύει στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία ή μη, στους δημόσιους χώρους, σε υπηρεσίες, χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας, εργασίας και δημοσίων συγκοινωνιών. Η πρόταση κατατέθηκε τον Μάιο του 2016, από Ομάδα Εργασίας.

Ο φάκελος είναι πλήρης και τα επιμέρους έργα κοστολογημένα. «Αν αξιοποιούσαμε δυο εκατομμύρια ευρώ ανά έτος στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, θα μπορούσαμε να το έχουμε ολοκληρώσει εντός πενταετίας, στη χειρότερη περίπτωση» ισχυρίζονται γνώστες της συγκεκριμένης πρότασης.

Το σπιράλ ξεκίνησε πρόσφατα έναν κύκλο επαφών με ομάδες συμπολιτών μας που ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των ΑμέΑ. Η συζήτηση με τους εκπροσώπους τους και η καταγραφή των προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην Πάτρα, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως η πόλη δεν είναι προσβάσιμη.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, διατύπωσε σχετικές ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Πειστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί από τη δημοτική αρχη. Διατυπώνουμε, λοιπόν, και δημόσια τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

1) Γιατί δεν έχει γίνει παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης της Ομάδας Έργου «Πάτρα Προσβάσιμη πόλη 2020»;

2) Γιατί δεν έχει πάρει απόφαση το ΔΣ για την πλήρη αποδοχή της πρότασης και ένταξη της, από το 2016, στον προϋπολογισμό και το τεχνικό ή κοινωνικό πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων;

3) Γιατί δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή, σχετικά με την πρόοδο του διαγωνισμού για το πρόγραμμα ΕΠΑνεΚ «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών»;

Για άλλη μια χρονιά θα τιμήσουμε τη μέρα των ΑμεΑ με ευχές και λόγια. Ας έρθει επιτέλους η ώρα των έργων. Προτάσεις και κονδύλια υπάρχουν, λείπει η βούληση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα