Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος: Πρέπει να γίνουμε Ισραήλ!

27.12.2020 / 19:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
spilios-spiliotopoulos

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Μπορείς να συζητάς με τις ώρες με τον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο για θέματα εθνικής άμυνας, κυρίως γι’ αυτά που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία, χωρίς να πλήττεις. Διότι μαθαίνεις πράγματα που δεν ξέρεις, ενίοτε συναρπαστικά.

Αναμφίβολα, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως βετεράνος πιλότος, είναι από τους πλέον αρμόδιους να μιλήσουν για τα αεροπλάνα Rafale, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο ίδιος επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι προέχει η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και τα λέει όλα με μια φράση: «Πρέπει να γίνουμε Ισραήλ!»

Πάντως, η συζήτηση μας ξεκίνησε από τα γαλλικά αεροπλάνα, που θα αποτελέσουν σύντομα απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, για τα οποία ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος έχει μόνο καλά λόγια να πει.         

Κύριε Σπηλιωτόπουλε, κατά πόσο είναι σημαντική η απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας; 

Το Rafale θα προσφέρει μια μέγιστη επιχειρησιακή αξία στην Πολεμική Αεροπορία, κυρίως με τα όπλα που φέρει και δεν κυκλοφορούν πουθενά αλλού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα είναι ένας άσος στο μανίκι μας.

Καθώς υπάρχει και η προοπτική της αγοράς των F-35, ποιο αεροπλάνο θεωρείτε επιχειρησιακά καλύτερο; Το Rafale ή το F-35;        

Εξαρτάται από τα όπλα που θα φέρει το κάθε αεροπλάνο. Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη μάχη σε θερμές περιοχές του πλανήτη, όπου υπάρχουν γαλλικά συμφέροντα, όπως στη Λιβύη.

Από την άλλη, το F-35 είναι ένα μεταγενέστερο αεροπλάνο, νεότερης γενιάς.

Πάντως, το Rafale, με τα όπλα του, ξεπερνά πολλά αεροπλάνα και συνιστά μια ισχυρή προσθήκη στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι με τα Rafale και τα F– 35 η Πολεμική μας Αεροπορία θα γίνει πανίσχυρη. Συμφωνείτε με την εκτίμηση αυτή;

Συμφωνώ και δεν είναι μόνο τα Rafale και τα F-35. Μην ξεχνάμε και τα αναβαθμισμένα F-16, που συνδυαστικά με τα αεροσκάφη που θα αποκτηθούν θα ισχυροποιήσουν επιπλέον την Πολεμική μας Αεροπορία.

Την ίδια ώρα, πάντως, η χώρα μας θωρακίζεται έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και διπλωματικά, προβαίνοντας σε σημαντικές συμμαχίες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τι λέτε γι’ αυτήν την πτυχή της εξωτερικής πολιτικής μας;

Κύριε Ζακυνθινέ, η διπλωματία είναι καλή αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει πίσω απ’ αυτήν να βρίσκονται και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να ξέρουν οι άλλοι ότι μπορείς, αν χρειαστεί, αυτό που θέλεις να το επιβάλλεις και με στρατιωτικά μέσα. Όσο πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις διαθέτεις, τόσο απομακρύνεται ο πόλεμος.

Επειδή γίνεται λόγος για τις συμμαχίες, επίσης κι αυτές δεν αρκούν, αν δεν αναπτύξουμε μια ισχυρή πολεμική μηχανή.

Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί, από τα μέτωπα που έχουν εμπλακεί, οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν τακτικό πόλεμο.       

Πάντως, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων…

Καιρός ήταν. Κι εδώ που τα λέμε, αργήσαμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενίσχυση της εθνικής άμυνας προηγείται οποιασδήποτε άλλης κοστοβόρας κατάστασης.

Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν κι άλλες δημοσιονομικές ανάγκες, όπως η τόνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά η άμυνα της χώρας πρέπει να μπαίνει σε προτεραιότητα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι σωστές. Δεν είναι μόνο η απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και η συντήρηση αυτών που έχουμε. Πρέπει να καλυφθούν τα πολλά κενά που υπάρχουν σήμερα.

Εδώ που βρισκόμαστε, σ’ αυτήν τη γωνιά που μάς έριξε η ιστορία, πρέπει να γίνουμε Ισραήλ!

Όποτε βλέπετε να πετά πολεμικό αεροπλάνο, νοσταλγείτε την εποχή που ήσασταν πιλότος; Σας λείπει;

Μου λείπει πολύ το αεροπλάνο. Αλλά τι να κάνουμε; Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Πότε πετάξατε για τελευταία φορά με πολεμικό αεροπλάνο;

Το 2005, όταν ήμουν υπουργός Εθνικής Άμυνας, πέταξα με F- 16.

Πώς θα περάσετε τις γιορτές;

Οικογενειακά, και τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία μας από την πανδημία. Με την ευκαιρία της συνομιλίας μας, θα ήθελα  να ευχηθώ καλές γιορτές σε όλους, πάνω απ’ όλα με υγεία. Επίσης, εύχομαι κάθε επιτυχία στην εφημερίδα σας.  

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα