Σπαρτιάτες: Τι θα γίνει με την χρηματοδότηση αν ο Στίγκας μείνει μόνος του

01.09.2023 / 8:40
5q2a07221693488859-1-1024x682

Παρελθόν αποτελεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών». Χθες, από το πρωί και μέχρι το απόγευμα, με συμβολικές κινήσεις, δηλώσεις, διαγραφές και ανακοινώσεις, έπεσαν ουσιαστικά οι τίτλοι τέλους για το 5η σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Ο Βασίλης Στίγκας έμεινε μόνος χωρίς κανέναν από τους υπόλοιπους 11 «Σπαρτιάτες» βουλευτές.

Οι εξελίξεις φάνηκε από νωρίς χθες το πρωί ότι θα είναι καταλυτικές για το κόμμα των «Σπαρτιατών», όταν οι 11 βουλευτές εγκατέλειψαν και άφησαν μόνο του στα έδρανα της Βουλής τον Β. Στίγκα. Μάλιστα, ο έχων ηγετικό πλέον ρόλο στην ομάδα των αποστατών βουλευτών, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, που είναι και συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι «επιλογή μας να αφήσουμε στην Ολομέλεια μόνο του τον κ. Στίγκα».

Η αρχική απάντηση του κ. Στίγκα ήταν πως «εγώ δεν εκβιάζομαι, δεν χειραγωγούμαι. Στήριξα τον Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων γιατί με στήριξε κι αυτός. Μέχρι εκεί». Λίγη ώρα αργότερα, από το βήμα της Ολομέλειας, κατήγγειλε δημόσια τους «11» ότι είναι «καθοδηγούμενοι, ποδηγετούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα», υπονοώντας ευθέως τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη. «Το λέω», είπε, «με το θάρρος της γνώμης που είχα πάντα ως Ελληνας πολίτης», συμπληρώνοντας πως «τα ξένα αυτά κέντρα παραπέμπουν σε Greek Μafia ή Δον Κορλεόνε, που λένε πώς και τι θα κάνουν, και πότε θα το κάνουν», προσθέτοντας ότι «εγώ θα κάνω αυτό που έκανα πάντα. Είμαι έντιμος και βαθιά δημοκράτης».

Μάλιστα, ο κ. Στίγκας αυτοσαρκάστηκε λέγοντας ότι «σήμερα θα είδατε έναν αρχηγό να μην έχει δίπλα τους βουλευτές του. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και ίσως καταγραφεί στο Βιβλίο Γκίνες». Ο Προέδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε στον πρόεδρο των «Σπαρτιατών» πως «με αυτά που λέτε, κ. Στίγκα, για την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, ουσιαστικά περιγράψατε το κύκνειο άσμα της. Θα περιμένω και εγγράφως να μου τα στείλετε, καθώς θα πρέπει να εκδώσω και τη ληξιαρχική πράξη». Πράγματι, ο κ. Στίγκας έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλή επιστολή διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Γιάννη Δημητροκάλλη, Χαράλαμπου Κατσιβαρδά και Ιωάννη Κόντη, αναφέροντας ότι «δεν νοείται σε μία Κ.Ο. οι βουλευτές της να δρουν αυτοβούλως και κατά μόνας, εκβιάζοντας τον πρόεδρό της και εξυπηρετώντας ουσιαστικά άλλους σκοπούς».

Κοινή ανακοίνωση

Λίγη ώρα αργότερα, οι 11 βουλευτές επιρροής Κασιδιάρη, οι Γιάννης Δημητροκάλης, Ιωάννης Κόντης, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Κωνσταντίνος Φλώρος, Γιώργος Μανούσος, Πέτρος Δημητριάδης, Διονύσης Βαλτογιάννης, Αθανάσιος Χαλκιάς, Γιώργος Ασπιώτης, Αλέξανδρος Ζέρβας και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος. Η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, η οποία τον χρησιμοποίησε ως πιόνι. Οι αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις του σε βάρος εκλεγμένων βουλευτών προσβάλλουν πρωτίστως τους 250.000 ψηφοφόρους μας, που είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε». Και πρόσθεσαν: «Γιατί φοβάται το Συνέδριο του κόμματος και τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες ο Στίγκας; Γιατί γνωρίζει ότι είναι ο μόνος που έχει λειτουργήσει και λειτουργεί εξωθεσμικά και παράνομα, παραβιάζοντας το καταστατικό, μη στελεχώνοντας όργανα άσκησης ελέγχου του και παρακωλύοντας το άνοιγμα του κόμματος στη βάση που το έφερε στη Βουλή», προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα θα ανοίξει στην κοινωνία με περιοδείες και προσυνεδριακές συνδιασκέψεις σε όλη την επικράτεια, για μία ισχυρή αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Κοινοβουλευτικά, οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν ότι μόνο και με τις τρεις επίσημες διαγραφές οι «Σπαρτιάτες» υποβιβάζονται, με ό,τι αυτό σημαίνει, σε 7η κοινοβουλευτική δύναμη, ενώ, εάν αποχωρήσουν και οι άλλοι 8 βουλευτές που υπογράφουν την παραπάνω δήλωση, ο κ. Στίγκας μένει μόνος του, δεν μπορεί να χάσει το όνομα «Σπαρτιάτες», ούτε και την κρατική χρηματοδότηση που του αναλογεί από το εκλογικό ποσοστό που πέτυχε το κόμμα στις εκλογές. Αντίθετα, οι «11» μπορούν να συμπήξουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία όμως δεν δικαιούται κρατική χρηματοδότηση, καθώς δεν έχει προέλθει από τις εκλογές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα