Σούπερ μάρκετ: Ο Ελληνας πληρώνει όσα ο Ισπανός αλλά με… μισό μισθό

25.12.2022 / 10:13
supermarket-500

Μπορεί για ένα τυπικό, μέσο καλάθι του σούπερ μάρκετ, ο Έλληνας καταναλωτής να ξοδεύει σχεδόν όσα ένας Ισπανός ή Πορτογάλος και λιγότερα από έναν Ιταλό ή Γάλλο (σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΛΚΑ), ωστόσο η μεγάλη εικόνα διαφοροποιείται αν ληφθεί υπόψη το ύψος του μέσου μισθού στη χώρα μας, σε σύγκριση με των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Μάλιστα, οι Ελληνες καταναλωτές έχουν την προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την τελευταία στην ευρωζώνη και την 31η μεταξύ 40 χωρών όσον αφορά την αγοραστική τους δύναμη, με βάση τους πίνακες της Εurostat, που μετράνε τα επίπεδα της κατά κεφαλήν πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (ΠΑΚ).
Αναφορικά με τους μισθούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και αφορούν το έτος 2021, η Ελλάδα καταγράφει κακές επιδόσεις στις αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, 21 χώρες της ΕΕ είχαν υψηλότερο μισθό πλήρους απασχόλησης από την Ελλάδα το έτος 2021. Ενα έτος που έκλεισε με πληθωρισμό 5,1% (Δεκέμβριος 2021).
Οπως προκύπτει, δηλαδή, μπορεί ο Ελληνας να ξοδεύει περίπου όσα ένας Ισπανός στο σούπερ μάρκετ, ωστόσο οι δυο τους δεν κρατούν… το ίδιο πορτοφόλι. Συγκεκριμένα, όταν κατά μέσο όρο εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα εισπράττει 15.800 ευρώ τον χρόνο, το αντίστοιχο εισόδημα φθάνει για τον Ισπανό στα 33.500 ευρώ και τα 19.300 ευρώ για τον Πορτογάλο. Μάλιστα, ο μέσος ετήσιος μισθός στο σύνολο της ΕΕ φθάνει τα 33.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα