Σουδάν: Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με τον λιμό

22.02.2024 / 7:17
sudan_war

Έπειτα από 10 μήνες πολέμου, μόλις το 5% των 48 εκατομμυρίων κατοίκων του Σουδάν έχει τη δυνατότητα να τρώει ένα πλήρες γεύμα την ημέρα.

Η χώρα, μια από τις φτωχότερες του κόσμου, είναι «στο χείλος της κατάρρευσης», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Έντι Ρόου.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 15 Απριλίου μεταξύ του επικεφαλής του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του πρώην αναπληρωτή του, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, του αρχηγού των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR), είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι και να εκτοπιστούν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια.

Άλλα τρία εκατομμύρια είχαν εκτοπιστεί σε προηγούμενες συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η καλλιεργητική περίοδος διακόπηκε ή δεν ξεκίνησε ποτέ, αλλά και με την καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι εμπόλεμοι, οδηγούν τη χώρα στον λιμό.

Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, όταν ο πόλεμος έφτασε στην Πολιτεία Αλ Τζαζίρα, στα νότια του Χαρτούμ, η χώρα έχασε τον σιτοβολώνα της.

Είναι ένα θανατηφόρο μείγμα που μπορεί να βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε ο Ρόου από τις Βρυξέλλες.

Σε όλο το Σουδάν, 18 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και μετά βίας μπορούν να στηριχθούν από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους και, επιπλέον, δεν διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση. «Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι στο χείλος της καταστροφής, στο τελευταίο στάδιο πριν από τον λιμό», τόνισε ο Ρόου.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ντάνφορντ, τον περιφερειακό διευθυντή του WFP, είναι αδύνατον να συλλεχθούν στοιχεία για να επιβεβαιωθεί αν η χώρα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι του λιμού. Καθώς σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπάρχει πρόσβαση, το WFP μπορεί να φροντίζει μόνο το 10% των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα